Neprijetne posledice zime odpravi maska

Redna nega včasih ni dovolj. Takrat koži pomagajo maske.

9.2.2017 ob 9:50

maska_shutterstock_572567707.jpg

Mraz je dodobra utrudil našo kožo, veter pa zarezal v najobčutljivejše predele. Posledica je rdeča, suha in razpokana koža. Najobčutljivejši so predvsem manj vlažni deli obraza, zato jih je nujno dodatno okrepiti.

Še kako dobrodošlo bo, da se pred prihodom pomladi prepustite razvajanju, ki ga ponujajo maske za obraz. Najučinkovitejše in najbolj pomirjujoče je zagotovo razvajanje z naravnimi maskami, ki kožo nahranijo in navlažijo.

Najprej določite tip kože

Ni pa vsaka koža pozimi suha. Zato je prvi korak pri izbiri primerne maske za obraz poznavanje tipa naše kože. In kakšen je ta? Če imate občutek premajhne kože, se vam pojavljajo suhe lise in rdečica, potem imate zagotovo suho kožo. Te ni težko prepoznati. Zaplete pa se pri mastni in normalni koži, največ preglavic pa povzroča mešana, ki se masti na čelu, okoli oči pa je suha. Kateri tip kože imamo, lahko preizkusimo s papirnatim robčkom. Zjutraj, preden nanesete kremo in ličila, z njim potegnite čez obraz. Če na njem ne bo sledi, je vaša koža normalna. Če pa bodo na robčku majhni madeži, spadate med tiste z mastno kožo. Ta potrebuje pogostejše čiščenje, ne pa izdatnejšega vlaženja, ki je nujno pri suhi koži, ki je dovzetnejša za hitrejše znake staranja. Če se na vašem obrazu prepletajo različni tipi kože, pa del, ki se hitreje masti, čistite temeljiteje, suh del pa bolj navlažite.

maska_shutterstock_366865592.jpg

Maska za vsakogar

In kakšne maske so primerne za različne tipe kože? Suhi koži bo pomagala medena maska, saj je med odličen za ohranjanje vlage v koži, kožo očisti in obnavlja. Prav tako bo prijala avokadova maska, ki je polna antioksidantov, pa bananina, ki bo kožo nahranila in ji povrnila svež videz. Za tiste z občutljivo kožo so najprimernejše maske na osnovi mleka. Recimo jogurtova ali takšna iz kisle smetane. Te bodo kožo nežno navlažile, po tretmaju pa bo mehka in elastična. Za tiste, ki bi z masko zabrisale sledi staranja, se priporoča uporaba kivija. Zaradi visokega odstotka vitamina C spodbuja obnovo polti in je zato priporočljiv za nego po dopolnjenem 25. letu. Tiste z mastno kožo pa izberite glineno masko. Glina nase veže maščobo in odmrlo kožo, spodbuja nastanek novih kožnih celic, odstranjuje povrhnjico in deluje kot piling.

Domača nadgradnja

Masko za obraz si lahko naredite iz sestavin, ki jih imate doma. Glede na svoj tip kože poiščite primerne sestavine, jih zmečkajte z vilico in nanesite na obraz. Masko pustite delovati približno 15 minut. Za nadgradnjo lahko vanjo vmešate eterična olja.

Avtorica: Da. M. 
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)