Lepotna kirurgija: Pomlajeni med službeno malico (intervju)

Posegi, ki ne zahtevajo okrevanja, so vse bolj iskani.

24.9.2019 ob 5:45 | Foto: GettyImages, Žiga Inithar

Slika avtorja - Daša Mavrič Piše:

Daša Mavrič

dasa.mavric@delo.si

Lepotna kirurgija: Pomlajeni med službeno malico (intervju)

Neinvazivni lepotni posegi, ki pomlajujejo videz in ne zahtevajo okrevanja, so vse bolj priljubljeni. Lepotna kirurga Igor Višnjar, dr. med., in Nevio Medved, dr. med., jih imenujeta kar lunchtime posegi, torej takšni, ki jih lahko opravimo med službeno malico. O vse bolj iskanih posegih, staranju, normalizaciji lepotne kirurgije in stroških pa v pogovoru, ki sledi.

Kaj se med staranjem dogaja z našo kožo?

Na obrazu se dogaja zelo veliko sprememb – koža se tanjša, postaja manj elastična in bolj pigmentirana, maščobne blazinice, ki delajo obraz napet in mladosten, postopno usihajo, mimika pa v obraz vreže globlje ali nežnejše linije, črte in gubice. Tkiva polzijo navzdol in ustvarijo tipične starostne spremembe: spuščanje obrvi, nabiranje odvečne kože zgornjih vek, podočnjake, upadla in spuščena lica ter grobe linije med kotički ust in nosom, torej nazolabialne gube.

Naj si pri glajenju teh gub pomagamo z botoksom ali polnili?

Lice pomladimo najbolje in najbolj naravno s kombiniranjem pomlajevalnih tehnik – z botoksom lahko nekoliko privzdignemo povešene obrvi in omilimo gubice med obrvmi, na čelu in v kotičkih oči, s polnili povrnemo izgubljeno polnost in obliko ličnic ter odpravimo podočnjake, oblikujemo lahko nos, poudarimo brado ali oblikujemo zapeljive ustnice. Z lifting nitmi lahko napravimo pravi nekirurški lifting obraza v zgolj 30 minutah in prav noben izmed naštetih posegov ne zahteva okrevanja. Trik stavka Vsi bodo opazili, nihče ne bo vedel je ravno v diskretnem kombiniranju pomlajevalnih tehnik, da dosežemo osvežen videz, brez pretiravanja.

Z diskretnim kombiniranjem pomlajevalnih tehnik dosežemo najlepše spremembe. 

Kateri lepotni posegi za osvežitev videza ponujajo takojšen rezultat, ne zahtevajo okrevanja, za njih pa potrebujemo manj kot eno uro?

Tovrstne posege imenujemo lunchtime posegi, torej posegi, ki jih lahko opravimo med službeno malico. Navadno se jih opravi v 30 minutah, nato na obraz nanesemo kozmetiko in popolnoma zakrijemo sledi terapije. Med takšne spadajo glajenje gubic z botoksom, oblikovanje lic, nosu, brade ali ustnic s polnili s hialuronsko kislino, odprava podočnjakov s polnili, nekirurški lifting z nitmi, blažji pilingi s sadnimi kislinami ter pomlajevanje obraza in dekolteja z radiofrekvenco.

Lepotna kirurga Igor Višnjar in Nevio Medved. Foto: Žiga Intihar

Na koliko časa je treba poseg ponoviti?

Gre za vzdrževanje svežega videza, ki mora biti redno. Tudi ko zgradimo izjemno in najlepšo hišo na svetu, jo moramo vseeno redno vzdrževati in čistiti, saj zanemarjenost lahko uniči še tako dovršeni projekt. Enako je pri obrazu – posege diskretno ponavljamo na štiri do dvanajst mesecev, odvisno, katero terapijo uporabimo. Učinek botoksa traja od tri do šest mesecev, učinek polnil od šest do dvanajst, niti pa svoj učinek lahko vzdržujejo tudi več kot leto dni.

Tudi ko zgradimo izjemno in najlepšo hišo na svetu, jo moramo vseeno redno vzdrževati in čistiti.

So ti hitri posegi, glede na to, kako hitro je okrevanje, tudi med ženskami najpogostejša izbira?

Tako je. Vedno hitrejši tempo življenja nam mnogokrat ne dopušča, da bi si za okrevanje vzeli čas. Zato so ti posegi idealni za vse, ki si želijo biti videti bolje, a ne morejo ostati doma teden ali dva. Priljubljeni so tudi zato, ker obraza ne predrugačijo, temveč ga le diskretno polepšajo. Opažava, da se za manjše posege odloči tudi vedno več ozaveščenih moških, ki jim ni vseeno, kako so videti, tako doma kot v poslovnem okolju.

Ali je upravičen strah, da bo stanje kože po tem, ko bodo botoks in polnila splahneli, še slabše kot pred njihovo uporabo?

Nikakor ne. Ko učinek polnil in botoksa popusti, se tkiva povrnejo v stanje pred posegom. Koža se znova začne gubati in obraz spet postane usahel. Zato je postopke pomlajevanja smiselno ponavljati, če želimo mladosten videz ohraniti. Morda je dobra primerjava naše kože z listom papirja. Če se koža ne mečka, bo vedno gladka in brez gub. Enako je z listom papirja. Če leži v predalu in ga ne mečkamo, bo gladek tudi po več letih. Če bi vbrizgavanje botoksa po dolgoletni terapiji prenehali, bi naš list iz predala – kožo spet izpostavili gubanju in mečkanju. Stanje kože po prekinitvi terapije torej ne bo še slabše kot pred uporabo botoksa in polnil, se bo pa zaradi prekinitve in učinkov obrazne mimike ter gravitacije postopno poslabševal.

 

Kakšen je letni strošek za ženske, ki za svoj obraz skrbi z uporabo botoksa ali polnil?

Strošek je lahko zelo različen, ker so zelo različne želje in potrebe, odvisen pa je tudi od izhodiščnega stanja in starosti stranke. Načeloma je vzdrževanje osveženega videza cenovno ugodnejše kot izvedba kirurškega posega, ki je lahko potreben, ker vzdrževanja prej leta ni bilo. Cena botoksa za celoten obraz se giblje okoli 300 evrov, prav toliko stane en mililiter polnila s hialuronsko kislino.

Vsi že govorimo, da se odnos do lepotnih posegov spreminja in so predsodki odpravljeni. Najjasnejšo sliko razširjenosti pa bi nam dala številka opravljenih posegov. Koliko na teden jih opravite v vaši ambulanti?

Vsak od naju ima dva ali tri ambulantne dni, ko opravimo nekirurške, neinvazivne posege, kot so terapija z botoksom, oblikovanje obraza s polnili, lifting obraza z nitmi, kolagenska indukcijska terapija ... In dva kirurška dneva, ko so na vrsti večje operacije. Na teden tako opravimo približno 80 nekirurških posegov in od pet do 10 kirurških. Številke so tudi sezonsko pogojene, saj je posegov nekoliko manj v poletnih mesecih. Kljub temu smo opazili porast tudi poleti, saj nekateri odidejo na morje, drugi v hribe, vedno več strank pa se odloči za večji kirurški poseg ravno v času, ki sovpada s poletnimi dopusti, in tako jim ni treba pojasnjevati, kje so bili dva tedna. Osvežen in polepšan videz je morda malo težje pojasniti, a ga prav tako zlahka pripišemo počitnicam.

Kako vidva razumeta lepoto in estetsko kirurgijo?

Ženskam sporočava naj se imajo rade takšne, kot so - estetska kirurgija in medicina ni sredstvo za doseganje sreče, kljub temu pa je včasih ravno to tista pika na i dobremu počutju in samozavesti. Ključ v življenju je zmernost in občutek, enako je tudi v estetski kirurgiji.

S sogovornikoma smo spregovorili tudi o oblikovanju ustnic. Kako jih oblikovati, da nas bodo polepšala in ne iznakazila? Zakaj so nekatere ženske po posegu na ustnicah videti groteskno? Preberite TUKAJ. 

Preberite še: Emmy 2019: Čudovite igralke, katerih lepota vam bo vzela dih

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)