Lepotna industrija pod drobnogledom: Obljube, ki jim nikar ne nasedajte

Tako za farmacevtsko kot lepotno industrijo mnogi posamezniki vedno glasneje opozarjajo, da zaslužka željnim izdelovalcem ne gre verjeti vsega.

25.7.2021 ob 5:15 | Avtor: A. J.

Lepotna industrija pod drobnogledom: Obljube, ki jim nikar ne nasedajte

Za zdravje in lepoto smo pripravljeni storiti marsikaj, zato ni nič čudnega, da so izdelovalci v lovu za dobičkom marsikdaj pripravljeni nekoliko prikrojiti resnico ali nas zavajati. Vse več posameznikov, tudi strokovnjakov, zato opozarja, da vsega, kar nam razlagajo, ne gre vzeti za suho zlato. Tako giganti negovalne kozmetike na primer svojim izdelkom pogosto dodajajo zveneče sestavine, bolj da bi naredili vtis na kupca kot zaradi njihove učinkovitosti.

Krema, ki izbriše gube? Pozabite.

Staranje še vedno velja za najhujšega lepotnega sovražnika, zato ni nič čudnega, da so prav izdelki, ki so namenjeni odpravljanju sledem časa, še posebno iskani. Pa vendar – ste kdaj natančno prebrali napise na serumih, gelih in kremah? Če ste, potem veste, da je na tovrstnih izdelkih zapisano, da 'zmanjšujejo vidnost drobnih linij in gub', ne pa, da jih gladijo. Slednje je namreč s kremami nemogoče doseči, še posebno za daljši čas. Obstajajo pa kreme, ki vam, podobno kot surov jajčni beljak, za nekaj ur napnejo kožo.

Vse, kar potrebujete …

Velika skrivnost lepotne industrije je, da sta vse, kar vaša koža v resnici potrebuje, vlaga in zaščita pred soncem. Zgolj z redno uporabo sončne kreme vse leto boste učinkovito zaustavili staranje kože. Ne nazadnje je to, kako hitro se bo vaša koža starala, v veliki meri odvisno od dednosti. Ne potrebujete ne nočnih krem, še manj pa krem za okoli oči. Slednje so običajno le v manjše pakiranje (za višjo ceno) spravljene kreme za obraz.

 

Strupene snovi

Kozmetični izdelki lahko vsebujejo strupene snovi – govori se, da naj bi eden od petih kozmetičnih izdelkov vseboval sledi formaldehida, ki je znan kot kancerogen. Poznavalci svetujejo, naj se izogibamo izdelkom, ki vsebujejo DMDM hydantoin, imidazolidinyl ureo, diazolidinyl ureo, sodium hydroxymethylglycinate ali bronopol. Previdnost velja tudi pri nakupu dekorativne kozmetike, še posebno rdečil. Danes, ko se mnogi izdelki zaradi naročanja po spletu izognejo strogim varnostnim pravilom v Evropi, velja biti pri nakupovanju še toliko bolj pozoren. Ameriški FDA je leta 2012 v kar 400 šminkah naletel na sledi svinca. Zveza potrošnikov Slovenije sicer v šminkah na našem tržišču svinca ni odkrila.

Vse, kar je naravno, je dobro

Kaj res? Tudi strupene rastline so naravne, pa jih vendar ni dobro jesti, nekaterih niti nanašati na kožo. Pri naravni kozmetiki se izogibajte nakupovanju neznanih znamk prek spleta, previdni pa bodite tudi pri nakupu naravne kozmetike znanih izdelovalcev, če vsebuje sestavine, s katerimi se srečujete prvič. Nekatere kozmetične znamke same priporočajo, naj njihove izdelke najprej preizkusimo na manj vidnem delu kože, saj smo lahko alergični na katero od naravnih sestavin.

Hipoalergen, nekomedogen

Izdelki, označeni z zgornjima izrazoma, naj ne bi povzročali alergij ali mašili por. A dejstvo je, da ni nobenih regulacij glede tega, kakšen mora biti izdelek, da se sme zanj uporabiti zgornja izraza. Kritiki kozmetične industrije zato opozarjajo, da gre za oznaki, ki lahko v resnici (na nekaterih izdelkih) ne pomenita prav nič.

Neodišavljeno

Beseda 'neodišavljeno' na oznaki pomeni nekaj povsem drugega kot izraz 'brez dišav' (fragrance free). Neodišavljeni izdelki vsebujejo dišave, ki skrijejo vonj kemikalij, iz katerih so sestavljeni.

Preberite še: 5 stvari, ki jih moraš vedeti, preden greš na brazilsko depilacijo

Morda vas zanima tudi: Novi lepotni produkti za krasno poletje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)