Groteskne ustnice so posledice nerealnih želja

V pogovoru z lepotnima kirurgoma o oblikovanju ustnic in zakaj lahko vidimo toliko primerov pretiravanja.

25.9.2019 ob 11:50 | Foto: GettyImages, Žiga Intihar

Slika avtorja - Daša Mavrič Piše:

Daša Mavrič

dasa.mavric@delo.si

Groteskne ustnice so posledice nerealnih želja

Lepotna kirurga Igor Višnjar, dr. med. in Nevio Medved, dr. med sta nam v pogovoru o hitrih in neinvazivnih postopkih pomlajevanja odstrnila marsikatero dilemo o gubah in njihovem zabrisovanju. Pogovor si lahko preberete tukaj.

S sogovornikoma pa smo se dotaknili tudi oblikovanju ustnic, ki so zaradi določenih specifik vredne posebne pozornosti. Če razmišljate o lepotnem popravku ustnic, ne spreglejte spodnjih odgovorov.

Pravilna oziroma zmerna uporaba botoksa naj ne bi bila vidna, torej težje opazimo, da so zglajeno čelo in gubice okoli oči, posledica uporabe botoksa. Pogosteje pa lahko opazimo spremenjene ustnice. So te za lepotnega kirurga težji izziv ali je težava v tem, da si ženske želijo prevelikih sprememb?

Ustnice je, če govorimo o nekirurških minimalno invazivnih tretmajih, morda najtežje oblikovati. Ravno tukaj se vidi kirurgov občutek za estetiko, simetrijo, proporce in tkiva. Kot pri oblikovanju telesa, tudi pri oblikovanju posameznih estetskih podenot obraza zelo pazimo na razmerja med njimi. Ustnice, kot vsak drug del, morajo biti usklajene s preostalim obrazom, spodnja ustnica pa mora biti od zgornje nekoliko večja. Vsakomur ne pristojijo enake ustnice, zato sva zagovornika individualne lepote, ne pa univerzalne. Težava groteskno oblikovanih ustnic je tako dvojna – nesorazmerne želje posameznice so uslišane s strani nekoga, ki nima občutka za lepo. 

Kako pa je s stanjem ustnic, na katerih začnemo uporabljati polnila, če s tem prenehamo? Koža na tem mestu je namreč izredno tanka, polnila pa ustnice precej spremenijo.

Če ustnice vedno oblikujemo lepo, bodo take ostale tudi po prenehanju uporabe polnil. Če so še vedno prevelike ali nesimetrične, lahko uporabimo encim hialuronidazo, ki raztopi ostanke polnila. Težava je pri ustnicah, povečanih z biopolimeri, tam možnosti razgrajevanja z encimom nimamo. Sva izjemna nasprotnika umetnih mas, kot je biopolimer ali silikon, ki pa sta mnogokje na žalost še vedno v uporabi. Tako dinamične strukture, kot je obraz, žal ne moremo oblikovati z nečim trajnim, temveč moramo slediti spremembam, ki jih prinesejo leta in jih le omiliti.

 Je sploh smiselno, v želji po mladostnem videzu, spreminjati obliko ustnic?

Mnogokatero dekle ni zadovoljno z izgledom in obliko ustnic. Nekatere ustnice so izrazito tanke, druge invertirane (obrnjene navznoter), prisotna so tudi nesorazmerja med zgornjo in spodnjo ustnico. Pri ustnicah ne gre toliko za željo po ohranjevanju mladostnega videza, gre bolj za oblikovanje in osvežitev. Ta dva faktorja pa sta zaželena v vseh starostnih obdobjih. Če se ustnice oblikujejo na lep in nežen način, obraz zelo polepšajo.

Lepotna kirurga Igor Višnjar in Nevio Medved. Foto: Žiga Intihar

Preberite še: Lepotna kirurgija: Pomlajeni med službeno malico (intervju)

Morda vas zanima tudi: Se izteka doba prsnih vsadkov?


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)