Česa ne početi, da bodo ustnice zdrave pričakale pomlad

Ker je bolje preprečiti kot zdraviti, poskrbite, da bodo vaši poljubi tudi pozimi mehki in nežni.

5.2.2016 ob 1:00

shutterstock_258025796.jpg

Veter, mraz, suh zrak, pa tudi spremenljivo vreme so največkrat krivi za razpokane ustnice, ki pozimi ne kazijo le videza, pač pa tudi mehke poljube. Na srečo to lahko preprečite. Zato poglejte, kako poskrbeti, da ustnice ne bi razpokale in bi celo zimo ostale zdrave.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Ne dihajte skozi usta. Ne samo, da z dihanjem skozi usta ogrožate zdravje, ogrožate tudi lepoto in mehkobo ustnc. Izmenjujoč topel in mrzel zrak namreč slabo vplivata na nežno kožo na njih, ki zaradi konstantnih sprememb temperature hitreje razpoka. 

Ne ližite ustnic. Dermatologi so si glede tega nedvomno enotni: razpokane ustnice so največkrat posledica stalnega vlaženja s slino. Ker je na razpokanih ustnicah občutek suhosti bolj izrazit, jih skušate znova navlažiti s slino in tako se ujamete v začarani krog, iz katerega boste le težko izstopili, zato je bolje, da ga sploh ne začnete.

Ne uporabljajte dolgo obstojnih šmink. Zlasti ne dolgo obstoječih tekočih rdečil, ki vsebujejo alkohol, prav ta pa še spodbuja pokanje kože na ustnicah.

Pred in po jedi in pijači nanesite balzam. Pred in po jedi obvezno na ustnice nanesite balzam. Sicer bo tekočina, ki bo po obroku ali pitju tekočine ostala na njih, povzročila, da bodo ob stiku s hladnim zrakom hitro razpokale.

Uporabite vlažilne preparate. Osnovna naloga balzama je hidratacija. Odločajte se za povsem naravne proizvode, odličen je med. Pri kupljenih balzamih pazite, da ne vsebujejo mentola, pač pa  sezamovo in ricinusovo olje, vitamin E v olju in čebelji vosek. Torej naravne sestavine. Ne pozabite na UV faktor. Tudi ustnice namreč potrebujejo zaščito pred UV žarki.


Mična predlaga, da si svoj balzam naredite kar sami. Recept je precej preprost. Najdete ga TUKAJ.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)