12 strokovnjakov o tem, kako prenehati z grizenjem nohtov

Navade ni lahko, a tudi ne nemogoče premagati.

12.3.2018 ob 5:50

nohti_micna_ThinkstockPhotos-638364590.jpg

Po nekaterih ocenah se od 20 do 30 odstotkov odraslih vsak dan neuspešno trudi prenehati z grizenjem nohtov. Gre za trdovratno navado, ki se ji je res težko, ne pa tudi nemogoče upreti. Takole so strokovnjaki z različnih področji za Huffington Post nanizali 12 učinkovitih načinov, s pomočjo katerih ji je mogoče za vedno pomahati v slovo.

Spoznajte razloge za početje

Preden se resnično odločite, da se boste za vedno poslovili od navade, si vzemite trenutek ali dva in se vprašajte, zakaj ste sploh njen suženj.

"Ljudje to počnejo iz različnih razlogov," je povedal klinični psiholog s centra za behavioralno terapijo inštituta Južna Karolina, Paul DePompo. Kot je dodal, se ti največkrat skrivajo v zatrti jezi ali drugih občutkih, lahko pa gre res zgolj za navado.

"Lahko z namenom, da boste razvado premagali storite vse: nosite rokavice, jo nadomestite z drugo navado, denimo z žvečenjem žvečilnega gumija ali tako, da na svoje naravne nohte nalepite umetne. A karkoli boste storili, če ne boste prišli do samega izvora težave, se bo ta pojavljala znova in znova," je prepričana tudi Kathryn Smerling, terapevtka iz New Yorka in priporoča, da skušate pisati dnevnik ali si zapomniti, kdaj vaši nohti romajo k ustom. Tako boste lažje izluščili, kaj je temu vzrok.

»Je to med sestanki, ker ste živčni? Tedaj, ko vam je dolgčas? Določite, kateri dogodki, čustva, ljudje in dejanja so tisti, ki vas napeljejo h grdi navadi, nato pa poiščite drugačne načine, s pomočjo katerih se boste z njimi soočali," svetuje terapevtka.

Za pomoč prosite prijatelje

Naj vas ne bo sram ali strah prositi za pomoč ljudi, ki so vam blizu. Študije kažejo, da so tisti, ki o svoji nameri obvestijo prijatelje in jih prosijo za pomoč, 95 odstotkov uspešnejši v primerjavi z onimi, ki se z razvado borijo sami.

"Prosite prijatelje ali člane družine, naj vas opomnijo vedno, kadar opazijo, da grizete nohte ali še bolje, poiščite nekoga, ki ima enako težavo in drug drugega pri odpravljanju te spodbujajta," svetuje Smerlingova in dodaja, da gre velikokrat za nezavedno navado, ki jo tisti, ki se z njo bori ozavesti tedaj, ko ga nekdo nanjo stalno opominja. Ko težava postane zavedna, jo je lažje premagati.

Spoznajte, kako odvratna je ta navada

Podučite se o tem, kaj vse se nahaja za vašimi nohti in kaj s tem, ko jih grizete, pride v vaše telo. Ko boste to spoznali, vas bo morda minilo, da bi jih še obdelovali z zobmi.

"Tisti, ki nohte grizejo, praviloma pred tem ne umijejo rok, tako svoj organizem izpostavljajo številnim patogenim mikrobom, kar lahko vodi v resna obolenja," je povedal dermatolog Hal Weitzbuch, in dodal, da je večino bakteriji, ki se nahajajo na telesu, mogoče najti tudi za nohti, med njimi  so takšne, ki izzovejo hude okužbe.  Niso redki niti primeri, ko pacienti bradavice z rok prenesejo na ustnice in v usta, včasih celo globlje, na požiralnik. Kar pa res ni mamljivo.

Skratka torej, najbolje je prste držati stran od ust.

Pomislite na zobe

Kot otrok ste nosili zobni aparat. Vsak dan pridno ščetkate in nitkate zobe, a če boste grizli nohte, bo vse to zaman. S tem namreč močno škodujete svojemu nasmehu.

"Vsak dan k meni prihajajo pacienti z drobnimi poškodbami na zgornjih in spodnjih sprednjih zobeh. Ni mi treba pogledati njihovih nohtov da bi vedel, da so pogrizeni," svoje izkušnje opisuje zobozdravnik iz New Yorka, Jack Schwartz.

Z grizenjem nohtov se poškoduje zaščitni sloj sklenine, to vodi v številne poškodbe zob. Študije so pokazale, da se posledice te navade s časoma odražajo tudi na zobnih koreninah ter vodijo v okužbe teh in v bolezni dlesni.

"Nekdo, ki vestno skrbi za svoje zobe bi se moral zavedati, da jim grizenje nohtov močno škoduje," je prepričan Schwartz.

Privoščite si redno manikiro

"Tisti, ki za manikiro odštejejo veliko denarja, redkeje grizejo nohte," je povedala Tania Elliot, predstojnica centra za preventivo zdravja pri družbi EHE. "Preden se boste nohtov lotili z zobmi boste dvakrat pomislili, ali je vredno izničiti ves čas in denar, ki ste ju namenili zanje in za njihov videz."

Da je prav s finančnega vidika manikira učinkovit način za premagovanje navade, se strinja Nathasa Poliakov, lastnica salona za manikiro iz Illinoisa. "Če boste za njihovo nego odšteli veliko denarja, nohtov prav zagotovo ne boste hoteli gristi," je prepričana Poliakova.

Pomagajte si s telefonom

Obstajajo posebne aplikacije, ki vam lahko pomagajo pri premagovanju razvade. Ena od njih je Streaks. Cilj programa je beleženje dni, v katerih vam je uspelo premagati navado in za določeno število teh prejemati nagrado. S takšnimi in podobnimi aplikacijami, kot je tudi Habit Aware, je mogoče neprimerno obnašanje ozavestiti in ga tako lažje premagati.

Izkoristite pripomočke za nego nohtov

Velikokrat ljudje nohte začnejo gristi, ker nimajo pri roki ščipalnika ali škarjic, s časoma pa jim to pride v navado. In tako, kot se je zasidrala ta, se lahko zasidra druga: "S seboj nosite ščipalnik in kadar vas bo prijelo, da bi nohte grizli, jih preprosto porežite," svetuje Elliotova.

Imejte ga zato vedno pri sebi: v torbici, žepu, v avtomobilu, v predalu pisalne mize. Z njegovo pomočjo bo šlo lažje.

Storite nekaj drugega

Namesto, da bi z grizenjem svoje nohte uničevali, storite nekaj, s čimer jih boste negovali, priporoča DePompo: "Vedno, ko vas bo imelo, da bi jih grizli, vzemite v roke pilico in jih pobrusite, lahko jih nalakirate ali roke namažete s kremo. Osnovna ideja je, da slabo navado nadomestite z dobro in nohtom prijazno."

Naj bodo slabega okusa

Obstajajo posebni premazi za nohte, ki so resnično slabega okusa in pomagajo pri premagovanju razvade. Anna Guanche, dermatologinja iz Kalifornije je povedala, da je teh več vrst  in so na voljo v drogerijah ter lekarnah.

"Večina je dokaj učinkovitih, saj so res groznega okusa in grizenje nohtov, ki so z njimi premazani, nikakor ni v veselje," opisuje njihov učinek.

Ozavestite vse posledice

Kot je povedala Elliotova, je ozaveščanje občutkov tisto, ki prav tako lahko pomaga pri celotni zgodbi. Ko grizete nohte pomislite na vse, kar je s tem povezano: kako ste videti, kakšen okus imate v ustih, kakšen občutek je na rokah, kaj se dogaja z vašimi zobmi. Ko boste upoštevali vse te vidike, grizenje še zdaleč ne bo več tako prijetno. Kot še dodaja, je ob tem mogoče spoznati, da ima ta navada več slabosti, kot prednosti.

"Mnogi nohte grizejo, ker so pod stresom, jim je dolgčas, ker so v zadregi, jih je strah. Podzavestno so prepričani, da bodo težave s tem izginile in se bodo zato počutili bolje," je dodala in ponazorila, da je ozaveščanje posledic tisto, ob čemer dejanje ne bo več videti kot tolažba ali nagrada, temveč kot povzročitelj še večjih težav.

Zamislite si sanjske nohte

Če bi radi nehali gristi nohte si zamislite, kakšni bi bili vaši, če bi bili popolni.
"Nalepite si na hladilnik, na steno ob pisalni mizi, v avtomobil, na zadnjo stran telefona fotografijo nohtov, kakršne bi radi imeli. Tako jih boste imeli vedno na očeh. Ob fotografijah se boste spomnili, da grizenje ni pot do cilja, sanjska podoba vam bo služila kot motivacija," svetuje stilistka, ki skrbi za nohte številnih znanih oseb, med drugim Viole Davis, Emme Roberts in Hailee Steinfeld.

Nagradite napredek

"Naj vas neuspehi ne potrejo," spodbuja psihoterapevt Paul Hokemeyer. "Odpravljanje globoko zakoreninjene navade je dolgotrajen proces, na njem bodo tudi padci, a zapomnite si, da zmagajo tisti, ki se po njih znajo pobrati. Razmišljajte kot športniki: slabši rezultat jih ne navda z obupom, temveč z novo močjo in motivacijo. Zato ob porazu ne vrzite puške v koruzo, predvsem pa vedno nagradite svoj uspeh."

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)