Kaj je podofilija in kaj je značilno zanjo

Fetiš na stopala ali podofilija še zdaleč ni redek pojav.

29.8.2020 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kaj je podofilija in kaj je značilno zanjo

Če ste se kdaj poglabljali v različne spolne fetiše, ste zagotovo naleteli na fetiš na stopala. Morda ga imate celo sami ali ta del telesa seksualno privlači vašega dragega. Kakorkoli že, zadeva ni redka, Cosmopolitan pa pojasnjuje vse v zvezi z njo.

Kaj je fetiš na stopala?

"Vsi seksualni fetiši temeljijo na izjemni spolni naklonjenosti do določenega dela telesa, kosa oblačila ali predmeta. Tudi fetiš na stopala ali podofilija s tega vidika ni izjema, lahko pa zadeva stopala sama ali obutev," je povedala seksologinja Annabelle Knight. Odraža se na različne načine: morda zgolj z opazovanjem stopal, okraševanjem, obuvanjem in oblačenjem teh, z lizanjem ali sesanjem stopal ter tudi z doseganjem orgazma s pomočjo tega dela telesa.

Kako pogost je?

V Veliki Britaniji je podofilija šesti najpogostejši fetiš, navajajo podatki raziskave podjetja za izdelavo in prodajo spolnih igračk Lovehoney. Približno deset odstotkov parov se rado igra s tem delom telesa. Poleg tega gre za najpogostejši fetiš, ki ne vključuje spolnih organov, zato je zlahka mogoče trditi, da v njem uživa veliko ljudi. Celo tisti, ki zatrjujejo, da nimajo fetišev, od časa do časa stopala vključijo v spolni akt.

Kako se med seksom igrati s stopali

Tako kot za ostale spolne prijeme tudi za tega velja, da ni pravila. Pomembno je, da vam tisto, kar počneta s partnerjem ali sami ugaja, če pa potrebujete nekaj idej …

Oboževanje stopal: če bi radi začeli z vizualno stimulacijo, samo opazujte stopala in jih občudujte. Odenite jih v lepe nogavice, seksi čevlje, nato jih čutno sezujte in zmasirajte stopala partnerja (ali za masažo svojih prosite njega).

 

Masaža stopal: to je dejanje, ki lahko močno ogreje strasti. Ne samo pri osebah, ki imajo fetiš na stopala, temveč pri vseh, saj se na njih nahaja veliko živčnih končičev, ki med masažo spodbudijo spolno energijo. Na čistih stopalih uporabite masažno olje in ga počasi ter čutno vtirajte v kožo, pri tem poljubljate partnerjeva stegna, se po njih sprehajajte z jezikom in v naslednjem koraku posesajte njegova palca.

Lizanje, sesanje in masturbacija s stopali: sesanje in lizanje stopal je lahko prijetna izkušnja za oba: tistega, ki prejema in onega ki zagotavlja užitek. Nekateri pa stopijo še korak naprej in svojega partnerja do užitka namesto z rokami, usti ali penetracijo, pripeljejo s stopali.

Kako partnerja prepričati, da bi poskusil

Pri uvajanju vsake novosti v posteljo je prvi korak vedno odkrit pogovor o željah in pričakovanjih. Pojasnite, kaj imate v mislih in predlagajte, kako zadeve izpeljati. Razložite partnerju, kako pomembno je za vas odpreti to poglavje, vendar ne izsiljujte in ne vsiljujte svoje volje.

Kaj je v ozadju tega fetiša?

Ne obstaja definicija fetiša, ki bi odgovarjala vsem. To velja tudi za fetiš na stopala. Eni ga doživljajo zgolj skozi opazovanje, drugi z razvajanjem partnerjevih stopal, tretji prisegajo na stimulacijo svojih, so posamezniki, ki s tem delom telesa dosegajo spolno potešitev in ljudje, ki z njimi v lastno veselje do vrhunca popeljejo partnerja. Seveda lahko gre tudi za kombinacijo vsega tega.

Prav tako je praktično nemogoče je določiti izvor fetišev za vse posameznike. Konec koncev pa vse to sploh ni pomembno: pomembno je, da nekdo v njih uživa, da svojih pričakovanj ne vsiljuje za vsako ceno in da s svojim početjem ne škoduje sebi in ne partnerju.

Nekaj teorij

Obstaja sicer nekaj teoriji o izvoru podofilije. Ena od njih trdi, da otrok med plazenjem najprej opaža stopala drugih in zato lahko kot odrasel razvije spolno naklonjenost do tega dela telesa.

Druga teorija (po Freudu) namiguje, da nekatere stopala izjemno seksualno privlačijo zato, ker spominjajo na penis.

Tu je še sindrom Pepelke, ki prav tako pripomore k fetišu na stopala. V številnih kulturah je velikost moškega ali ženskega stopala povezana z ženstvenostjo oziroma moškostjo. Zlasti z ženskega vidika pa so idealizirana majhna, lepa pepelkina stopala.

Kakorkoli že, pravega izvora fetiša na stopala nihče ne pozna. Morda za njim sploh ni nobene psihološke razlage. Nekateri pač uživajo v razvajanju stopal in to bi moralo biti sprejeto ter spoštovano.

Preberite še: To je pet največjih moških fetišev

Morda vas zanima tudi: Nekdo kuka v vašo spalnico


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)