Je normalno med seksom razmišljati o drugi osebi? Strokovnjakinja ima odgovor

Načeloma ni s tem, da se vam med seksom v misli prikrade oseba, ki ni z vami, nič narobe, je pa treba znati postaviti mejo.

16.12.2022 ob 7:45 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Je normalno med seksom razmišljati o drugi osebi? Strokovnjakinja ima odgovor

Ste med seksom kdaj pomislili na osebo, ki ni trenutno v vašem objemu in se ob tem dodatno vzburili? Tisti, ki na to vprašanje odgovorijo negativno, najbrž niso najbolj pošteni do sebe. In tudi ne do partnerja.

Kajti je že tako, da je med intimnim aktom težko nadzorovati misli in te lahko odtavajo po svoje. Neredko do nekoga, ki buri domišljijo.

Pri tem se kaj rad pojavi občutek krivde in se poraja nemalo vprašanj v smislu, ali bi to morali zaupati partnerju in ali je misel na nekoga drugega medtem, ko se ljubita z dragim, čustveno varanje.

Takole je zadeve za Cosmopolitan pojasnila Dawn Michael, klinična seksologinja iz Kalifornije:

"Razmišljanje o drugi osebi med seksom ni nič neobičajnega in je nekaj povsem normalnega. Raziskava britanskega podjetja za prodajo in izdelavo erotičnih igračk, v katero je bilo vključenih 1300 posameznikov je pokazala, da 46 odstotkov moških in 42 odstotkov žensk med seksom občasno razmišlja o nekom, ki ga trenutno ni v postelji."

Seksologinja pojasnjuje, zakaj je to lahko dobro in opozarja, da bi v določenem primeru morali o tem govoriti z življenjskim sopotnikom.

Še en način za lažje doseganje orgazma

Ne samo, da je razmišljane o nekom drugem med seksom nekaj povsem običajnega, včasih je celo priporočljivo:

"Možgani so naša največja erogena cona in ti včasih potrebujejo malo dodatne stimulacije.

Če ima moški denimo težave z doseganjem in ohranjanjem erekcije in če se ženska težko vzburi, je tovrstna stimulacija dobrodošla," je povedala seksologinja in dodala, da je tehnika primerna tudi, kadar želi par malce začiniti zadeve med rjuhami:

"Spolno življenje včasih zapade v rutino, lahko se pojavi celo nekakšna seksualna tesnobnost, erotične fantazije, med katere lahko umestimo razmišljane o drugi osebi, v tem primeru le koristijo."

Kje je meja?

A čeprav je takšno razmišljanje pogosto in običajno, vendarle obstaja meja. Nevarnost predstavlja dejstvo, da se nekomu v misli vedno priplazi konkretna oseba iz resničnega življenja, denimo privlačen sodelavec, sodelavka ali bivši partner in tudi, da brez misli nanj ni mogoče doseči vzburjenosti, kaj šele orgazma.

V teh primerih gre lahko za globljo težavo, ki je ne bi smeli spregledati.

"Eno je občasno sanjariti o tujcu, ki ste ga videli nekje povsem po naključju ali o seksi pevcu oziroma igralcu, nekaj povsem drugega pa so stalno prisotne fantazije o osebah, ki so nekoč, ali še danes igrajo v vašem življenju bolj ali manj pomembno vlogo.

V kolikor do nekoga, ki si ga zamišljate med seksom, čutite emocionalno pripadnost, hodite po res tankem ledu in prižgati bi se morala rdeča luč."

Kako in kdaj govoriti s partnerjem?

Dawn svari, da v kolikor se vaše misli ponavljajo in v seksu ne uživate, če ne razmišljate o nekom drugem, to najbrž nakazuje na globlje težave v zvezi.

Nad tem bi se morali zamisliti in se v končni fazi pogovoriti s partnerjem.

"Bodite uvidevni, nežni in ne dovolite, da bi druga stran dobila občutek,  da je to njena krivda in odgovornost ter bi se zato počutila slabo.

Prevzemite svoj del odgovornosti, poiščita ozadje težav in jih brez obsojanj skušajta rešiti," svetuje seksologinja.

Preberite še: Horoskop: sobarica ali seksi šefica (znaki, ki pri igranju seksualnih vlog ne poznajo meja)

Morda vas zanima tudi: Seks v dolgi zvezi: štirje pari o tem, kako ohranjajo strast


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)