Zaradi sestre si boljša oseba

Znanost pojasnjuje, zakaj ste zaradi sestre boljša oseba

16.3.2018 ob 8:20

sestri_kevin-laminto-393247-unsplash.jpg

Res je, sestra, starejša ali mlajša, je včasih trn v peti in vam gre lahko tudi velikokrat na živce. A prav zaradi nje ste takšni, kot ste in njej se morate zahvaliti, da ste boljša oseba. Tudi študije kažejo, da odraščanje s sestrami prinaša številne prednosti glede razvoja osebnostnih kvalitet, pišejo pri Huffington Postu. Čeprav je to težko verjeti potem, ko vam iz omare že desetič vzame najljubši pulover.

"Med odraščanjem s sestrami razvijamo socialne veščine, komunikacijske sposobnosti, naučimo se pogajati in sprejemati kompromise," je povedala Alex Jensen, gostujoča profesorica na univerzi Brigham Young in avtorica številnih del o odraščanju med sorojenci. "Celo spori, ki izbruhnejo, lahko doprinesejo k zdravemu razvoju osebnosti." 

Poglejte torej, kako pozitivne vplive sestre na oblikovanje značaja utemeljuje znanost.

Sestra krepi mentalno zdravje

Potrebujete malo podpore? Pokličite sestro. Leta 2010 objavljena študija v publikaciji Journal of Family Psychology je pokazala, da sestra lahko znatno izboljša mentalno zdravje in okrepi samozavest. Strokovnjaki so zlasti poudarili, da sorojence varujejo pred občutki osamljenosti, krivde, nesprejetosti in jih ščitijo pred strahom ter nizko samozavestjo.

"Nedvomno sestre zaradi podpore in razumevanja igrajo pozitivno vlogo pri mentalnem zdravju," je povedala Jensenova. Prav tako so one kasneje v življenju tiste, ki družinske odnose vzdržujejo tudi po smrti staršev, s čimer po mnenju znanstvenice ohranjajo temeljne pogoje za duševno dobrobit.

Zaradi sestre ste bolj sočutni

Na isti univerzi so dokazali, da vam lahko sestra pomaga postati boljša, prijaznejša in radodarnejša oseba. Predvsem zato, ker spodbuja pozitivna socialna dejanja, kot so sočutje in altruizem. Njen vpliv je celo močnejši od vpliva staršev.

"Med sestrami je vedno malo trenja, a v kolikor so ob njih prisotna tudi pozitivna čustva, ta vedno zmagajo," je povedala vodilna v študiji, profesorica Laura Padilla-Walker in dodala, da imajo celo konflikti med sorojeci pozitiven vpliv: "Kadar se sorojenci sprejo, morajo nadzorovati svoja čustva. Prav to je pomembna veščina, ki jim pride prav kasneje v življenju."

Ob sestri se razvijajo socialne veščine

Zdi se, da se je v družbi sestre mogoče naučiti veliko o reševanju konfliktov, sočutju in skrbi za druge. Kot je povedal Jeffrey Kluger, avtor dela Vpliv sorojencev (The Sibling Effect), je v njeni družbi mogoče spoznati, kako reševati spore, kako obvladovati čustva, kako premagati premoč in nadvlado starejše sestre ter na drugi strani, kako zavarovati in voditi mlajšo. S tem se razvijeta empatija in skrbnost do vseh, ki jih srečujemo kasneje v življenju.

PREBERITE še // Že drobne skrivnosti nas pripeljejo do hude stiske

Izboljšujejo komunikacijske veščine

Strokovnjaki so odkrili, da premorejo bratje, ki odraščajo ob sestrah, boljše komunikacijske veščine v primerjavi z edinci ali tistimi, ki odraščajo zgolj med brati. 

"Nekateri znanstveniki verjamejo, da so tisti, ki odraščajo med sorojenci različnih spolov, v adolescenci v veliki prednosti,« je povedala Jensenova. "Mnogi sorojenci se prav v obdobju odraščanja znatneje povežejo, saj jim sestre oziroma bratje predstavljajo dober vir informaciji o nasprotnem spolu in ob njih osvajajo komunikacijske veščine, ki so temu bližje."

Sestre nas naučijo ambicioznosti in neodvisnosti

Britanski psihologi so leta v 2009 izvedeni raziskavi prišli do zaključka, da so ljudje, ki odraščajo ob vsaj eni sestri, odločnejši in samostojnejši od tistih, ki  otroštvo in mladost preživljajo zgolj ob bratih.

Kot je za Daily Mail povedal njen avtor Tony Cassidy z univerze Ulster, gre za zdravo tekmovalnost, ki sorojence spodbuja k temu, da postajajo boljši in tudi samozavestnejši in bolj neodvisni. Zanimivo pri tem je, da imajo sestre znatnejši vpliv, od bratov. Cassidy domneva, da zato, ker dekleta bolj subtilno spodbujajo tekmovalnost in tega ne počnejo tako odkrito, kot fantje.

Sestra pripomore k doseganju notranjega ravnovesja

Ista študija, ki je vključevala 571 sodelujočih, starih od 17 do 25 let je pokazala še, da sestre pomagajo pri vzpostavljanju notranjega miru. Natančneje se tisti, ki odraščajo v družbi vsaj ene sestre, lažje soočajo s težavami in obvladujejo stres. Prav tako so po naravi srečnejši in bolj optimistični od onih, ki so bili v družini sami ali v družbi bratov.

Zakaj k temu pripomorejo sestre in ne bratje? Vse je povezano z izražanjem čustev, je povedal Cassidy: "Ženske so tiste, ki spodbujajo h komunikaciji in izražanju čustev, to pa ima vedno pozitiven vpliv. Čustveno izražanje je obvezno za dobro psihično zdravje in notranje ravnovesje. Prav sestre ga s svojim vedenjem ter načinom komunikacije spodbujajo in tako pripomorejo k emocionalni stabilnosti sorojencev in sorojenk." 

Avtorica: M.FL. 
Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)