Trije nasveti Prekmurcev za vse ljubitelje bučnega olja

Močan okus, ki se mu je težko upreti.

10.4.2017 ob 10:10

micna__DSC0184.jpg

Bučno olje ima intenziven okus, ki je enim noro všeč, drugi pa ga nikakor ne morejo osvojiti. A tisti, ki sodijo med prve, se mu ne morejo upreti in bi ga lahko kar naprej uporabljali pri pripravi solate.

Bučno olje ima številne zdravju prijazne učinkovine, med drugim zavira izpadanje las, krepi zdravje srca in lajša simptome, ki spremljajo menopavzo. Ima pa bučno olje dva minusa. Prvi je cena, je namreč relativno drag, drugi minus pa je, da bučno olje neverjetno rado kapne na naša oblačila.

Mnogi iščejo bližnjice

Za liter bučnega olja potrebujemo med 30 in 40 buč, ki pa imajo skupaj od 2 do 3 kilograme suhih semen. Zato je bučno relativno drago in mnogi mu, da bi ceno lahko znižali, dodajajo rastlinsko olje. Kako lahko prepoznate, da je olje, ki ste ga kupili stoodstotno bučno? »Malce olja zlijete na majhen krožnik, kjer bo čisto bučno olje pustilo sledi. Ali če boste z nožem potegnili čez olje na krožniku, boste jasno videli linijo. Če je olju primešano še rastlinsko, bo tekočina takoj stekla skupaj. Prav tako boste mešano olje prepoznali po usedlini, ki jo pusti rastlinsko olje,« so nam povedali v Hranilnici prekmurskih dobrot v središču Murske Sobote, kjer prodajajo lokalne dobrote iz Prekmurja.

micna_DSC0179.jpg

Madež na sonce

Odgovorili so nam tudi, kako se lahko najlažje znebimo madeža bučnega olja. »Madežev olja se nikoli ne lotimo z vodo, ampak oblačilo postavimo na sonce, kjer se bo madež pobelil, saj je olje izjemno občutljivo na svetlobo,« so nam izdali v Hranilnici prekmurskih dobrot. Kar je povsem logično, saj so olja vedno hranjena v temnih steklenicah.

Mičnin nasvet za odvisnike od bučnega olja

Bučnega olja nikoli ne uporabljamo pri kuhanju in pečenju, največkrat ga damo kot preliv za solate. A vsi ljubitelji bučnega olja preprosto morate poskusiti kombinacijo s sladoledom. Vaniljev sladoled in malce bučnega olja. Preizkusite, zelo verjetno bo to vaša najljubša sladica te pomladi.

Avtorica: Da. M. 
Foto: Maja Fister

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)