Najpogostejše dileme, ki jih s pomočjo terapevtov rešujejo milenijci

In kako jim strokovnjaki skušajo pomagati.

26.11.2017 ob 6:00

dekle_unsplash.jpg

Pri svojem delu se Tara Griffith, terapevtka iz San Francisca,  vsak dan srečuje s tako imenovanimi milenijci in njihovimi dilemami: Je to to? Sem dovolj uspešen? Kako so moji starši pri moji starosti vedeli, kako naprej, meni pa se niti ne sanja?

"Gre za nasprotje med realnostjo in pričakovanji," pojasnjuje Griffithova: "Nasveti, ob katerih so odrasli: šolaj se, da boš lahko osnoval uspešno kariero, počni tisto, kar te veseli in zagotovo boš uspel in podobni, se ne skladajo z resničnim svetom. Prav zato se posamezniki te generacije pogosto srečujejo z občutki razočaranja in ujetosti, brez pogleda v svetlo prihodnost."

Katere pa so najpogostejše konkretne dileme, ki jih skušajo reševati s pomočjo terapevtov? Griffithova in njeni kolegi jih izpostavljajo šest in nizajo, kako jim pri tem vsaj skušajo pomagati.

Ne znam se odločati. Kaj, če bom sprejel napačno odločitev?

"Velika večina milenijcev dvomi v to, da so sposobni sprejemati odločitve. Ko se znajdejo na prelomnicah, pa naj bo kariernih ali osebnih, oklevajo ter ne znajo naprej,« je Tara Griffith povedala za Huffington post in dodala:
"Imajo nešteto možnosti in na prvi pogled se zdi, da s tem ni nič narobe. A v resnici prav množica različnih izbir v njih ustvarja zmedo in jih dobesedno hromi. Kadar je na voljo preveč opciji, se posameznik zmede in obstane na mestu, vse skupaj pa vodi v še večje nezadovoljstvo."

Kot poudarja terapevtka, formule za uspeh v življenju ni. Nemogoče je predvideti, katera odločitev nam bo prinesla največ zadovoljstva. Vse, kar lahko storimo je, da sprejmemo tisto, ki se nam v določenem trenutku zdi najboljša in sledimo svojim čustvom ter željam. Morda se zadeve ne bodo razpletle po načrtu, a vedno, kadar se oblikuje potreba po spremembi, je bolje iti naprej, kot obstati na vedno istem mestu.

Težko rečem ne. Zlasti svojim staršem.

V zavedanju, da so se njihovi straši trudili ter da so veliko časa in energije vlagali v svoj, zlasti pa v uspeh svojih otrok, imajo posamezniki iz generacije milenijcev velike težave, ko morajo reči ne.

"Njihovi starši so imeli za svoje otroke praviloma visoka pričakovanja, zato so oni zrasli v odrasle, ki ne želijo nikogar, zlasti pa ne staršev, razočarati," meni socialna delavka iz Marylanda, Deborah Duley.
Razume njihovo stisko in jim svetuje, naj se z majhnimi koraki naučijo reči ne. Zlasti, kadar čutijo, da bi sicer ravnali v nasprotju s svojimi stališči in načrti.

"Svetujem jim malce goljufanja," pravi Duleyeva: "Ne vem, če bom zmogel to, sporočim ti naslednji teden. Res je, začetek je težak, a tudi ko je treba reči ne, vaja dela mojstra."

 

Bom kdaj zaslužil dovolj denarja za življenje v dvoje?

Ne, milenijci niso tisti, ki na veliko zapravljajo svoj denar in uživajo življenje. V resnici jih hromi strah, da si nikoli ne bodo sposobni zagotoviti finančne varnosti, pojasnjuje Liz Higgins, družinska terapevtka iz Dallasa.

Konec koncev je to generacija, z najvišjo stopnjo izobrazbe, hkrati pa z najnižjo povprečno plačo. Brezposelnost je med njimi najvišja. Tu je še dejstvo, da so odraščali v finančno nestabilnih časih, v času recesije, kar je mnoge napeljalo k temu, da še vedno živijo pri starših, prav to pa vpliva na vsa področja njihovega življenja, tudi na zmenke. Prav med milenijci je najmanj poročenih.

"Pogosto se srečujem s posamezniki, ki jih je strah začeti razmerje, saj se bojijo, da ne bodo zmogli finančnega zalogaja, ki jih to prinaša in se sprašujejo, kako bodo morebitni dolgovi partnerja vplivali na skupno življenje." 

In kaj jim v tem primeru svetuje?

Higginsova vse, ki najdejo ljubezen spodbuja, naj o teh dilemah na samem začetku zveze govorijo s partnerjem. Res se ne sliši romantično, a kot pravi terapevtka, bi večina rada o tem odkrito govorila ter izdelala finančni načrt, ki je nedvomno osnova za uspešno zvezo.

"Poleg tega se moje stranke velikokrat vrednotijo zgolj skozi denar, zato jih spodbujam, naj se zazrejo vase in pozornost namenijo tudi drugim kvalitetam, ki jih nedvomno premorejo," zaključuje terapevtka.

Počutim se nemočnega glede vsega, kar se dogaja v svetu

Večina ljudi te generacije je preobremenjena z negativnimi informacijami, ki vsak dan dobesedno dežujejo nanje, je povedala Rachel Kazez, terapevtka iz Chicaga. Najbolj se obremenjujejo z neenakostjo in s temami, ki so povezane z varovanjem okolja. Ob tem pa se počutijo nemočni in zato nekoliko izgubljeni.

"Trudijo se, da bi kaj spremenili, a velikokrat se jim zdi, da so pri tem neuspešni. Moj nasvet vsem je, naj začnejo pri sebi in tistemu, kar lahko za izboljšanje sveta konkretno storijo vsak dan. Tudi tako na videz neznatna dejanja, kot je hoja peš in ne vožnja z avtomobilom, uporaba javnega prometa ter pomoč bližnjim v stiski, štejejo. Naj izkoristijo svoj vpliv in moč pa čeprav zgolj v svojem domu. Naj pomagajo, kolikor lahko in si tako zagotovijo občutek, da niso nedejavni in da delujejo v korist družbe. Ter predvsem, naj se veselijo vsake, še tako malenkostne spremembe na bolje."

Počutim se kot goljuf

Milenijci so zrasli v svetu kulturnih primerjav in družabnih omrežji zato se neskončno sprašujejo, če sploh živijo resnično življenje, opaža terapevtka Jess Hopkins in dodaja:

"Razširjena uporaba družabnih medijev jih dobesedno bombardira z načinom življenja drugih, zato težko najdejo sebi lastno identiteto in najboljšo pot ter hitrost, po kateri bi stopali skozi življenje.

V nenehni primerjavi in tekmovalnosti se dokazujejo z različnimi objavami, kar pa jim prinese le trenutno zadovoljstvo. Z njimi želijo potrditi svojo vrednost, v resnici pa s tem le poglabljajo lastno negotovost."

Hopkinsova zato svojim strankam zapoveduje, naj svoje vrednosti ne določajo s pomočjo všečkov na Facebooku in Instagramu. Posebni, edinstveni in vredni so brez njih.

Živeti tu in zdaj pomeni vzdrževati resnične odnose in ne tistih, na družbenih omrežji, ki nikakor ne morejo biti ne merilo uspeha in ne zadovoljstva.

Tesnobnost hromi moje življenje

Po podatkih ameriškega društva psihologov se na milenijce vrši več stresa, kot na generacije pred njimi.

24 ur so izpostavljeni vsemu, kar se dogaja okoli njih, od poplave informaciji se ne morejo ograditi in to nedvomno v njih veča stres ter negativne misli, s tem pa tudi tesnobo, pravi Duleyeva. Ta svojim strankam, ki jih hromi tesnoba svetuje, naj se to naučijo obvladovati.

"Milenijci morajo dojeti, da so tega sposobni in da lahko negativne misli premagajo, s tem pa postanejo močnejši. Pomagam jim vzpostaviti nadzor nad svojimi skrbmi, ovrednotiti realne strahove, odpravljati konkretne težave ter odmisliti tiste, ki so nerealne in na katere ne morejo vplivati.

Anksioznost je fizična manifestacija skrbi, milenijci pa praktično nimajo izkušenj, kako se z njimi soočati, nanje preži nešteto strahov, pri terapijah jih spomnim, da vse te lahko premagajo, postanejo močnejši in se jih naučijo obvladati ter ne dopuščajo več, da bi strahovi obvladovali njih."

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)