Muzej iluzij: Nova uspešnica v Ljubljani, kjer so dovoljeni tudi selfieji

Ljubljana je bogatejša za nov muzej, kreativni prostor iluzij, kjer je fotografiranje in testiranje instalacij povsem dovoljeno. Pa tudi glasnega smeha vam nihče ne bo očital.

22.9.2016 ob 5:45

1.jpg

V prestolnici smo dočakali nov izobraževalen, razstaven in predvsem zabaven prostor, Muzej iluzij. Najdete ga v srcu mesta, na Kongresnem trgu 13. Za obiskovalce je odprt vse dni v tednu med 9. in 22. uro, vanj pa je pokukal tudi Mičnin objektiv.

Muzej spodbuja interakcijo in kreativnost, namesto vodenih ogledov se po njem sprehodite sami, dodatno razlago pa ponujajo napisi ob instalacijah. "Vsebina, ki jo doživiš, je tvoja. Med gledanjem eksponatov, jih ljudje vidimo različno in iluzije so naša lastna predstava. To jih dela posebne," nam med sprehodom po muzeju zaupa vodja muzeja Urška Humar.

Interaktivne sobe, ki vas popeljejo v svet iluzij in domišljije

Muzej v treh etažah sestavlja več sob, kjer najdete okoli 40 zanimivih instalacij, številne uganke, stereograme, holograme, kalejdoskop in optične iluzije, ob katerih se boste vprašali o vsakdanjih in manj vsakdanjih stvareh, za katere ste bili do sedaj sicer prepričani, da o njih veste že vse.

4.jpg

Med vsemi nenavadnimi je na primer soba, kjer so stvari postavljene na glavo. Tla so zgoraj, strop spodaj, mi pa nekje vmes. Svoj občutek za ravnotežje lahko preizkusite v nagnjeni sobi, kjer so tla, stene in strop v drugem kotu, kot smo vajeni. Dvakrat boste morali pogledati tudi v popačeni – Amesovi sobi. Soba, ki je na prvi pogled videti v obliki kocke, je pravzaprav zgrajena v obliki trapezoida, stene pa so nagnjene. Zato so predmeti in ljudje na eni strani sobe videti precej večji kot tisti, ki stojijo na drugi strani. Zaradi optične prevare se zato opazovalcu zdi, da je oseba, ki stoji v enem kotu, ogromna, druga pa pritlikava.

Posebnost ljubljanskega muzeja je tudi Vortex predor, skozi katerega se prebijete v vrtincu iluzij. Čeprav ravna tla popolnoma mirujejo, zaradi vrtinca izgubljamo ravnotežje in orientacijo v prostoru. V pritličju muzeja je tudi prostor za miselno igro z didaktično logičnimi igračami in ugankami, ki jih lahko najdete tudi v trgovini muzeja.

3.jpg

Muzej, kjer so dovoljeni #selfieji in glave na pladnjih

Ker živimo v času, kjer brez dokaznih fotografij skoraj nobena izkušnja več ne šteje, tudi Muzej iluzij tega ne prepoveduje. Niti, če se fotografirate v zrcalo. Ena od uspešnic je namreč prav neskončna disko soba, kjer boste svoj odsev v zrcalih videli neštetokrat, nad vami pa se bo na glasbeno podlago vrtela še disko krogla.

Ste že kdaj zahtevali kakšno glavo na pladnju? V tem muzeju jo lahko dobite kar na krožniku. In brez skrbi, nihče od sodelujočih ne bo poškodovan.

2.jpg

Velik obisk že v prvem tednu od odprtja

Ravno med našim obiskom, je v muzej na šolski izlet zaneslo kup nasmejanih dijakov, ki so nad zabavno-izobraževalno noto muzeja navdušeni. Ljubljanski muzej se je, podobno kot izjemno uspešna muzeja iluzij v Zagrebu in Zadru, že v prvih dveh tednih delovanja izkazal za veliko uspešnico, ki privablja vse generacije. Čeprav nam o številkah niso mogli konkretno odgovoriti, so v muzeju z odzivom obiskovalcev – med njimi je tudi veliko turistov – zelo zadovoljni.

Avtor: Maja Fister

Foto: Dejan Javornik


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)