Feminizem izbran za besedo leta v ZDA

Vodilni ameriški slovar Merriam-Webster je za besedo leto izbral "feminizem".

13.12.2017 ob 2:05

feminizem_micna.jpg

V letu, ko je zaprisega ameriškega predsednika Donalda Trumpa sprožila proteste žensk po celotnih ZDA, in ko so bili vplivni moški v ZDA množično obtoženi spolnih nadlegovanj, je vodilni ameriški slovar Merriam-Webster za besedo leto izbral "feminizem", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so sporočili iz Merriam-Webster, se je na svetovnem spletu v primerjavi z lani letos iskanje besede feminizem povečalo za 70 odstotkov. Iskanje te besede je začelo naraščati po pohodu žensk v Washingtonu in drugih mestih ZDA na dan Trumove prisege 21. januarja.

Drugi val iskanja je bil februarja, ko je svetovalka Bele hiše Kelyanne Conway, prva ženska na čelu uspešne ameriške predsedniške predvolilne kampanje, dejala, da sama sebe nima za feministko.

PREBERI še // To ni kolumna o Harveyu

Na pogost iskanja pojma sta vplivala tudi ameriška serija Deklina zgodba in znanstvenofantastični film Čudežna ženska. Iskanje se je povečalo tudi, ko so se v javnosti pojavile obtožbe o spolnem nadlegovanju vodilnih oseb v Hollywoodu, politiki ter poslovnem svetu in so se ženske po svetu združile v kampanji na družbenih omrežjih #MeToo.

Ameriški slovar feminizem opredeljuje kot "teorijo politične, gospodarske in družbene enakopravnosti spolov" in "organizirano dejavnost za pravice in interese žensk". Slovar slovenskega knjižnega jezika feminizem opredeljuje kot "gibanje žensk za enakopravnost z moškimi".

Vir: STA
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)