Zakaj zjutraj ne postiljajte postelje

Ne imejte slabe vesti, če zjutraj niste pospravili postelje, vaše zdravje vam bo namreč hvaležno.

12.10.2015 ob 8:15

shutterstock_199599227.jpg

Zjutraj se vam je mudilo in niste uspeli pospraviti postelje. Odlično! Kajti, verjeli ali ne, nova raziskava takšno početje pozdravlja in celo priporoča.


Že slediš Mični na Facebooku?

V postelji se nahaja približno 1,5 milijona pršic, ki negativno vplivajo na zdravje ter so pogosto vzrok za alergije in astmo. Ta mala bitja obožujejo temne, tople in vlažne prostore, ne marajo pa suhih, zračnih in s soncem obsijanih mest.

shutterstock_185555600.jpg

Britanska študija, objavljena v publikaciji Experimental & Applied Acarology, je pokazala, da je nepospravljena postelja, po možnosti izpostavljena sončni svetlobi, zdravju mnogo bolj prijazna, saj je v njej znatno manj pršic kot v tisti, ki jo pospravite še preden zjutraj odidete od doma.

Preden torej posteljete posteljo, jo temeljito prezračite in ohladite. Z vidika zdravja ne bo prav nič narobe tudi, če boste zvečer legli v razmetano. Ker pa še vedno velja, da kakor si boš postlal, tako boš spal, jo pospravite šele, ko se popoldne vrnete domov. Posteljnino čim večkrat pokažite soncu, za še boljši učinek pa jo enkrat na teden operite v vodi pri 60°C.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)