To je dobro vedeti pred nakupom pralnega stroja (in nasveti za njegovo boljše delovanje)

Pralni stroj naj bo investicija v gospodinjstvo, ki vam bo dobro in dolgo služila.

18.8.2023 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: Da. M.

To je dobro vedeti pred nakupom pralnega stroja (in nasveti za njegovo boljše delovanje)

Pralni stroj je gospodinjski aparat, brez katerega si v resnici ne moremo več predstavljati našega vsakdana. In v marsikaterem domu, sploh tam, kjer so otroci še majhni, se boben vrti vsak dan. Zato je zmogljivost stroja še kako pomembna.

In ker pralni stroj predstavlja relativno visok strošek, je dobro pred nakupom razmisliti o naših potrebah in željah.

Na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije je do konca meseca avgusta vsem bralcem na voljo primerjalni test pralnih strojev, hkrati pa so sestavili seznam koristnih napotkov, kaj je dobro vedeti, predno se odločimo za nakup.

Pred nakupom

Pogosteje boste prali premalo napolnjen stroj, zato je največja zmogljivost belega bombažnega perila manj uporaben podatek.

Pri simulirani uporabi deset let najdražji model kljub visoki stopnji varčnosti ni prihranil dovolj elektrike in vode, da bi se višja naložba povrnila. Varčnost zato ni edino merilo izbire. Pralni stroj mora predvsem učinkovito prati, izpirati in ožemati, pri tem perilo čim manj poškodovati in vse skupaj opraviti čim hitreje.

Rezultati o porabi na energijski nalepki žal ne prikazujejo porabe v praksi. Na podlagi navedb na nalepkah bi sklepali, da so vsi prikazani modeli skoraj enako varčni, vendar se med seboj zelo razlikujejo.

 

Običajna programa za bombaž in občutljive mešanice v praksi porabita tudi dvakrat več vode in elektrike, kot je navedeno, kar je pričakovano, saj pri meritvah za energijsko nalepko perejo z varčnim programom. Rezultatov ni mogoče preprosto razširiti na druge programe, saj niso primerljivi. Če torej iščete resnično varčen stroj, energijski nalepki ne morete povsem zaupati.

Tako bo stroj bolje pral in dlje živel

Strokovnjaki iz ZPS-ja delijo še nekaj izjemno koristnih nasvetov za uporabo pralnega stroja, s katerim boste pripomogli k boljšemu in učinkovitejšemu pranju perila pa tudi stroju boste podaljšali življenjsko dobo.

ZPS nasveti za uporabo pralnega stroja:

Prostornina bobna se že nekaj let ne spreminja veliko, ker je omejena z velikostjo ohišja, ki ima standardno širino 60 centimetrov. Boben sicer lahko napolnite toliko, da nad perilo še potisnete dlan, a to velja le za belo bombažno perilo.

 Barvnega bombažnega perila ne smete napolniti do vrha, saj je pri taki polnitvi mencanje agresivnejše in se perilo na gubah razbarva.

Polnitev za perilo iz občutljivih mešanic je pri večini modelov le okrog štiri kilograme, kar je zgornja meja, ki se jo splača upoštevati.

Pri posamezni polnitvi je treba perilo združevati po materialu, dovoljeni temperaturi pranja in barvi, zato je manjša teža polnitve le redko težava.

Odsvetujemo uporabo prevelike količine pralnih sredstev. Sodobna pralna sredstva so večinoma močno koncentrirana, zato upoštevajte na embalaži navedeno priporočeno količino za posamezno polnjenje. Stroj je le redko povsem napolnjen, zato lahko količino sredstva zmanjšate, dodatno pa, če perilo ni močno umazano.

Če ste po pranju razočarani zaradi madežev, ste morda izbrali manj primeren program, lahko pa poskusite z drugim pralnim sredstvom, saj različna vsebujejo različne snovi, ki ciljajo na posamezne vrste madežev. Učinek na madeže ni večji, če je sredstva več.

Zmanjšanje odmerka pralnega sredstva bo koristilo tako vaši denarnici kot okolju, v katerega se izlivajo izpusti iz pralnih strojev.

 Danes kosov perila, ki bi prenesli pranje pri 90 °C, skoraj ni več. Belo bombažno perilo se pere pri največ 60 °C, kar je navedeno tudi na všitku poleg drugih simbolov. Svetujemo, da to upoštevate, saj sodobne tkanine ne prenašajo visokih pralnih temperatur in jih boste poškodovali.

Priporočamo, da vsakih nekaj mesecev zaženete pralni stroj s programom 90 °C, praznega ali napolnjenega s starejšimi kuhinjskimi krpami ter z manjšo količino pralnega sredstva. Tak cikel bo prečistil notranjost stroja, obloge v ceveh in spral črpalko, izognili se boste tudi nakupu namenskih sredstev za čiščenje stroja.

Nasvete so pripravili na Zvezi potrošnikov Slovenije, TU pa najdete njihov test pralnih strojev, ki je do konca avgusta dostopen za vse.

Preberite še: Očistite dom brez kemije

Morda vas zanima tudi: Tri pravila pranja črnega perila, ki jih morate poznati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)