Tako te bodo potonike razvajale dlje

Ker so tako čudovite in dišeče, sodijo v čisto vsak dom.

9.6.2016 ob 7:45

pot.jpg

Junij je čas potonik. Te se bohotijo po vrtovih in gredicah, polne so jih cvetličarne, z njimi pa dom oplemenitite tudi sami. Nič ni namreč lepšega, kot šopek teh bujnih cvetlic, ki razveseljujejo v odtenkih od bele do temno temno rdeče barve. Vključite jih v dekoracijo in poskrbite, da vas bodo čim dlje razvajale. 

Več koristnih nasvetov za urejanje doma poiščite na Facebooku.

Prava izbira

Vseeno je, ali jih boste kupili v bližnji cvetličarni ali nabrali na domačem vrtu, pazite, da njihovi cvetovi ne bodo preveč razprti. Najprimernejši so tisti, ki po velikosti spominjajo na golf žogico, torej je na popkih še viden zeleni ovoj. Kar zadeva barvo, pa je izbira prepuščena zgolj vašemu okusu.

Prava priprava

Ko cvetlice prinesete domov, jih čim prej postavite v vazo. Najprej pod kotom 45 stopinj pristrizite njihova stebla in odstranite vse liste, ki bi sicer bili v vodi. Če se vam zdi, da so še preveč zaprte, lahko pospešite njihov razcvet: nežno odstranite s popkov zeleni ovoj, vendar pazite, da popkov in stebel pri tem ne boste poškodovali. Če jih nameravate v vazo postaviti kasneje, jih zavijte v časopisni papir in položite v hladilnik, a z urejanjem ne čakajte predolgo.

potonike2.jpg

Previdno pri urejanju

Cvetovi potonik so težki in se, čeprav so stebla čvrsta, hitro povesijo. Ob pravi opori bodo te cvetlice lepše dlje. Lahko njihova stebla po celotni dolžini ovijete s tanko žičko ali rože v vazo preprosto postavite tako, da njihova stebla med seboj prekrižate in bodo druga drugi nudile oporo.

Prava temperatura vode

Vazo vsaj do treh četrtin napolnite z vodo sobne temperature. Zamenjajte jo vsak drugi dan, lahko ji dodate malce hranil (žličko sladkorja, pol aspirina ali nekaj kapljic vodke). Ob vsaki menjavi vode nekoliko pristrizite stebla.

Prava temperatura zraka

Podnevi bo šopek najbrž tam, kjer se zadržujete. Zvečer pa ga prestavite v najhladnejši del doma, lahko tudi na teraso, in tako podaljšajte njegovo obstojnost.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)