Pet čistilcev madežev kave, ki jih imate doma

Madeže kave lahko odstranite s povsem naravnimi pripomočki iz vaše kuhinje.

4.3.2015 ob 3:00

shutterstock_142011331.jpg

Kavni madeži so trdovratni. Zlasti, če ne ukrepate takoj, se lahko zgodi, da jih ne boste mogli odstraniti. A vendarle za rjave lise, ki ostanejo na skodelicah, prtih, preprogah in oblačilih, obstaja rešitev. Poglejte si pet naravnih čistilcev zanje.

Kis

Kis je odličen za odstranjevanje madežev z oblek. Tudi tistih, ki jih tam pustijo črna kava, sok ali čaj. Preden umazano oblačilo operete v pralnem stroju, madež natrite z nekaj kapljicami alkoholnega kisa. Za velike in zasušene madeže uporabite malce več kisa in ga pustite učinkovati preko noči.

Pivo

S preproge lahko posledice nesreče s kavo odstranite s pivom. Vanj namočite krpo in z njo drgnite po madežu. Ponavljajte, dokler ta povsem ne izgine. Na koncu mesto madeža splaknite z mlačno vodo, ki ste ji dodali malce detergenta za posodo.

Sol

Neprivlačne zasušene ostanke kave boste s posode najlažje odstranili, če boste na gobico posuli malce soli in z njo zdrgnili umazanijo. Če sol sama ne pomaga, ji dodajte še malce kisa in ponovite postopek. Razmerje med kisom in soljo naj bo ena proti ena. Trik je učinkovit tudi, če kavo ali rdeče vino polijete po obleki.

Pecilni prašek

Madeže kave, ki so ostali na keramiki, lahko odstranite s pecilnim praškom, ki bo zaradi zrnaste strukture odstranil umazanijo. Z njim lahko posujete tudi madež na obleki, ali prtu. Vpil bo odvečno umazanijo in madež bo s pranjem v pralnem stroju izginil hitreje. Podobno na umazanijo učinkuje jedilna soda.

Mineralna voda

Madeže kave učinkovito odstranjuje mineralna voda. Polijte jo neposredno na svež madež in rahlo zdrgnite. Ponavljajte, dokler umazanija povsem ne izgine.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)