Ko dom postane trgovina z igračami: Veste, koliko igrač otrok res potrebuje?

Preberite, kaj pravijo strokovnjaki o naših najmlajših in igračah.

6.1.2021 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: P. Pa.

Ko dom postane trgovina z igračami: Veste, koliko igrač otrok res potrebuje?

Medtem ko se številni otroci veselijo novih igrač, mnoge starše stiska ob misli na kramo, ki se bo nabrala v stanovanju in ne bo imela svojega mesta. Pa je res dobro za otroke, da njihova soba ali pa kar cel dom, spominja na najbolje založeno trgovino z otroškimi igračami? Ko je govora o igračah, je manj več, pravijo strokovnjaki. Raziskave kažejo, da manj igrač daje otrokom več možnosti za raziskovanje, ustvarjalnost in razvoj.

Študija Univerze Toledo v Ohiu ugotavlja, da obilica igrač zmanjšuje kvaliteto otroške igre. Manj igrač mlajšim otrokom pomaga, da so bolj osredotočeni in bolj prisotni v ustvarjalni in domišljijski igri. V študiji, ki so jo objavili v Infant Behavior and Development, pišejo, da je igra z manj igračami bolj kakovostna in bolj zdrava igra, saj spodbuja globlji kognitivni razvoj.

Kako so prišli do teh ugotovitev? V raziskavo so vključili 36 malčkov starih od 18 do 30 mesecev in jih opazovali pri prosti igri. Prvi so imeli na voljo štiri, drugi pa 16 igrač in ugotovili razliko pri kvaliteti igre. Ugotovili so, da so otroci, ki so imeli na voljo manj igrač, dlje časa vztrajali v igri, igračo so tudi uporabili na različne načine. Raziskovalka Alexia Metz, ki je bila del omenjene študije, je še pojasnila, da so otroško igro spremljali pod istimi pogoji. »Obilica igrač povzroča distrakcije. Otroci, ki so imeli na razpolago le štiri igrače, so se igrali na bolj sofisticiran in napreden način.« Igra se je razvijala na bolj pozitiven način, vključevali so domišljijo, igrali vloge, se izražal, razvijali fino motoriko in se spopadali s težavami.

Zapomnijo si izkušnje in ne stvari

To ne pomeni, da morate vrat na nos vse igrače zmetati v smeti, obstajajo tudi drugi načini, kako zreducirati in preprečiti kopičenje igrač. Preden se odločite za nakup nove, se vedno vprašajte, ali otrok to res potrebuje in na kakšen način bo to obogatilo njegovo igro. Psychology Today še piše, da naj se starši zavedajo, da ko je govora o osrečevanju otrok, je bolj pomembno ustvarjanje povezav, ritualov in tradicij, ki jih bodo otroci cenili tudi čez leta. Preden se zaženete v najbližjo trgovino z igračami torej premislite, kako bi lahko z otrokom bolj kvalitetno preživeli čas. Morda so to tedenski ogledi filmov, igranje družabnih iger, peka piškotov, priprava obrokov za čez teden.

Bolj kot zapravljanje za igrače se obrestuje čas, ki ga namenite svojemu otroku. Thomas Gilovich, psiholog Univerze Cornell ugotavlja, da so ljudje mnogo bolj srečni in zadovoljni, ko se spomnijo, da so za darilo dobili nekaj nematerialnega, kot je smučarska vozovnica ali pa vstopnica za koncert.

 

Kaj narediti, ko je vsega preveč?

To nikakor ne pomeni, da je treba vse vreči v koš za smeti in se odpovedati nakupovanju igrač. Za Today´s Parent so nekateri starši razkrili, kako so se odločili in doma ustvarili red. Na kup so dali vse igrače in naredili selekcijo. Ločili so jih na tiste, s katerimi se otroci igrajo, na tiste, ki že nekaj časa ležijo v kotu in na tiste, ki so njihovi starosti neprimerne. Polomljene in uničene so romale v koš, dobro ohranjene so našle mesto pri drugem otroku. Nekatere so podarili, druge prodali. Igrače je mogoče tudi preprosto pospraviti in odnesti na podstrešje ali v klet ter jih čez nekaj časa menjali. Na tak način so se mnogi znebili tudi polovice igrač. Dom je zadihal in našli so prostor za enostavno pospravljanje igrač, kar je otrokom omogočilo preprosto igro.

Pri selekcioniranju igrač se otroci lahko naučijo marsičesa, od dobrodelnosti, solidarnosti pa vse do skrbi za varstvo okolja. Ste morda že pokazali otrokom, kje končajo plastične smeti?

Psihologi svetujejo, da kupujete preproste in enostavne igrače, ki spodbujajo otroško domišljijo. Če daste otrokom igračo, ki vse naredi namesto njega, zanj v tej igri ni več prostora. »Če imajo otroci majhen avto, se bodo z njim igrali po celem stanovanju. Ko mu daste stezo, se bo igral samo s stezo in kmalu mu bo postalo dolgočasno, da se ves čas vozi v istem krogu. Nikar naj vas ne zaslepi začetno otroško navdušenje. Sposobnost reči otroku ne, je zelo pomembno, saj na tak način otroku postavimo mejo.«

Preberite še: Tina Simčič, svetovalka za urejanje domov, s ključnimi napotki za predpraznično pospravljanje

Morda vas zanima tudi: Naredi sama: Preproste igrače za spodbujanje fine motorike (VIDEO)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)