Jedilna soda: Pet načinov uporabe, ki vam bodo spremenili življenje

Jedilna soda je vsesplošno uporaben pripomoček in dobro je vedeti, kje in kako vse lahko pride prav.

20.6.2021 ob 5:15 | Foto: Yelena Yemchuk/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Jedilna soda: Pet načinov uporabe, ki vam bodo spremenili življenje

Jedilna soda zadnja leta pridobiva na veljavi. Upravičeno, kajti čeprav je v prvi vrsti namenjena rahlim pecivom (od tod tudi njeno angleško poimenovanje backing soda) je veliko več, kot le pripomoček za peko.

Je namreč tudi naravno čistilo, uporabna je kot dezodorant, kot luščilo, kot sredstvo za zagotavljanje svežine in še bi lahko naštevali.

Skratka, to živilo je dobro imeti doma. Tu pa je pet trikov z njim, ki vam bodo nedvomno izboljšali življenje.

Za odmaševanje odtokov

S tega vidika je preventiva vedno najboljša, a se zgodi, da se odtoki zamašijo, hitro in učinkovito rešitev v tem primeru pa predstavlja jedilna soda.

Tako jo uporabite: stresite jo na odtok. V posodi zmešajte alkoholni kis in vodo v enakih odmerkih. Z mešanico prelijte sodo. Počakajte nekaj minut (če je zadeva zelo trdovratna, nekaj ur) na koncu vse skupaj prelijte z vrelo vodo.

Za svetlečo straniščno školjko

Vodni kamen, ki se nabira na površini straniščne školjke, je trdovratna ter grda zadeva in tudi pri njegovem odstranjevanju pride prav jedilna soda.

Posujte jo po notranjosti školjke in poškropite z alkoholnim kisom (najbolje, da ga nalijete v plastenko z razpršilom). Počakajte pol ure, nato školjko zdrgnite s ščetko in splaknite z vodo.

Za temeljito pranje sadja in zelenjave

Sadje in zelenjava naj bosta redni sestavini obrokov, a zlasti kupljene pridelke je pred uživanjem treba res dobro oprati in tako z njihove površine odstraniti pesticide ter drugo nesnago.

Tu nastopi jedilna soda: z vodo napolnile lavor, dodajte ji žličko jedilne sode (na dva litra vode), v mešanico stresite solato, jabolka, češnje, jagode in druge plodove narave, počakajte nekaj minut in jih nato splaknite pod tekočo vodo.

Po zaslugi naravnega čistila bosta tako oprani sadje in zelenjava brez umazanije in ostankov strupenih snovi.

Za res belo perilo

Se vam zdi, da je vaše belo perilo izgubilo prvoten lesk? Nič hudega, tudi iz te zadrege pomaga jedilna soda.

Pol skodelice te vedno dodajte med pranjem belega perila. Kmalu boste opazili, da oblačila znova postajajo prvotno barvo.

Za čiste stene

Ne glede na to, kaj vas spravlja v slabo voljo: mastni sledovi rok ali risbe malčkov po steni, znova se zatecite k jedilni sodi. Če so vaše stene bele, bo to način, s katerimi bodo znova res takšne:

zmešajte pasto iz vode in jedilne sode ter jo nanesite neposredno na madeže. Vzemite spužvasto gobico in jih zdrgnite. Ko se bo stena posušila, bo umazanija na njej le še preteklost.

Povzeto po portalu Daily Express

Preberite še: Šest presenetljivih resnic o slavni Tupperware posodi

Morda vas zanima tudi: Sedem najpogostejših napak pri uporabi pomivalnega stroja


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)