Osem neverjetnih koristi bananinega olupka

Ne le sam sadež, tudi olupek, ki objema banano je več kot uporaben.

29.8.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Osem neverjetnih koristi bananinega olupka

Banane so vsestransko uporabno sadje: odlične so sveže, podajo se v peciva in druge slaščice, z njimi so boljši jutranji kosmiči in še bi lahko naštevali. A ne le sladka vsebina, uporaben je tudi olupek, ki prekriva banane. Kako vse lahko pride prav, razkriva Pure Wow.

Za lepe čevlje

Pozabite na različne preparate, ki so namenjeni loščenju obutve. Vse njihove učinke premore bananin olupek. Usnjene ali lakaste čevlje zloščite z njegovo notranjostjo, nato pa še s suho krpo in presenečeni boste nad rezultatom. Najboljši v ta namen je olupek še malo zelenih banan.

Za nego stopal

Bananin olupek je bogat z aminokislinami in vitamini A, C, E ter tistimi iz skupine B. Vsi ti blagodejno vplivajo na suho, zatrdelo in utrujeno kožo stopal. Dobro jih natrite z notranjo stranjo olupka, zlasti temeljiti bodite na predelih, ki jih prekriva suha, trda koža.  Počakajte nekaj minut, stopala splaknite z vodo in polt osušite. Naravo nego ponavljajte nekaj dni zaporedoma.

Za odpravljanje podočnjakov

Obstaja razlog, da so mnogim kozmetičnim izdelkom dodani izvlečki bananinega olupka. Kajti snovi iz njega nahranijo, navlažijo in izboljšajo teksturo kože. Sami olupki pa so dobrodošli tudi pri blaženju podočnjakov: narežite jih na majhne koščke, jih položite na kožo pod očmi ter počakajte vsaj 15 minut, nato pa jih odstranite z nežnim čistilom za kožo. Snovi iz olupka bodo spodbudile pretok krvi v nežni koži ter odpravile posledice prekratke noči.

 

Za blaženje pikov mrčesa

Zaradi v olupku prisotnih polisaharidov obloge iz njega ublažijo srbenje in oteklino, ki je posledica srečanja z različnimi insekti. Nežno podrgnite mesto, ker vas je pičil komar ali drug mrčes. Ponovite vsakič, ko začutite srbenje ali bolečino. Prav tako bananin olupek omili kožni izpuščaj, ki je posledica stika s strupenimi rastlinami.

Za zdravljenje mozoljev

Zakaj pomaga? Ker je bananin olupek bogat z lecitinom in cinkom, ki delujeta protibakterijsko in zato pripomoreta k celjenju mozoljev. Nežno jih natrite z njegovo notranjostjo in počakajte vsaj deset minut, nato splaknite prizadeto mesto. Ponavljajte vsak dan in po približno petih dneh boste opazili izboljšanje.

Za odpravljanje bradavic

Ne samo, da nega z bananinim olupkom pripomore k celjenju mozoljev in brazgotin na koži, zaradi v njem prisotnih encimov pomaga tudi pri odpravi bradavic. Večkrat jih natrite z njegovo notranjostjo in v nekaj dneh boste opazili izboljšanje. Najboljše v ta namen so še rahlo zelene banane, saj se s staranjem sadežev izgubljajo v olupku prisotni encimi.

Za bujne rastline

Z bananinega olupka lahko izdelate učinkovito in povsem naravno gnojilo za sobne rastline. Narezanega lahko položite v zemljo, v katero so posajene ali čim več olupkov prelijte z vodo, posodo za tri dni postavite na sonce in nato s tekočino zalijte rastline.  Kalij in fosfor bosta spodbudila rast in lončnice obvarovala pred boleznimi ter škodljivci.

Za mehkejše mesne jedi

Bananin olupki so skrivnost do sočnega in mehkega mesa. Če bi radi posebej sočno pečenko, na dno pekača položite en ali dva olupka zrele banane. Če v pečici pečete piščanca, olupke banan položite nanj. Oba načina preprečujeta, da bi iz mesa med pripravo izhlapevala vlaga.

Preberite še: Štirje najboljši nadomestki za jajca

Morda vas zanima tudi: Kako banana koristi stopalom


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)