Predstavitvena informacija

Slabe navade, ki žalostijo tvoj želodec

Koliko časa si vzameš za kakovosten počitek? Kakšni pa so tvoji obroki? Te vsaka malenkost spravi iz tira? Te pogosto boli želodec in peče zgaga? Čas je za akcijo in spremembo življenjskega sloga.

24.10.2022 ob 8:35 | Foto: Depositphotos | Avtor: P. I.

Slabe navade, ki žalostijo tvoj želodec

Ko se slabe navade kopičijo in ko si ne vzameš dovolj časa, da bi jih ustavila in spremenila, takrat se sproži alarm: telo kriči in pokaže svoje nezadovoljstvo. Dandanes je prav zaradi hitrega in precej nezdravega življenjskega sloga na udaru prav želodec. Si vedela, da ima kar 20–30 % odraslih razvitega sveta težave z gastroezofagealno refluksno boleznijo (GERB), ki je pogosto posledica nezdravega načina življenja?

Spoznaj GERB

GERB je najpogostejša gastrointestinalna bolezen, pri kateri kisla želodčna vsebina iz želodca čezmerno zateka v požiralnik (del prebavne cevi med žrelom in želodcem). Najpogostejša simptoma sta zgaga in regurgitacija.

Poznaš ta občutek?

Zgago prepoznaš kot pekoč in boleč občutek v žlički ali za prsnico. Regurgitacija ali refluks pa je nehoteno vračanje želodčne vsebine v grlo ali usta.

V obeh primerih lahko občutiš tudi kisel ali grenak okus, zadah iz ust, vračanje želodčne vsebine v usta, bruhanje, pekoč jezik in razjede v ustih.


Zgago vsaj enkrat na leto občuti več kot polovica ljudi, pogostejša je pri moških. Pogosta je tudi med nosečnostjo, vendar po njej navadno mine. V zadnjih 15 letih se je število ljudi, pri katerih se simptomi GERB-a pojavljajo vsak teden, povečalo za skoraj 50 %.


Kaj lahko narediš, da bo želodec bolj miren

Najprej se moraš zavedati, da je ključno, da se pravočasno zoperstaviš prvim simptomom, ki jih povzročajo težave z želodcem. To lahko narediš na dva načina: s spremembo življenjskih navad in z uživanjem zaviralcev protonske črpalke (ZPČ).

GERB namreč ni samo izjemno nadležna nadloga, ki ti včasih lahko celo krati spanec, dolgoročno lahko prizadene tudi organe, ki niso neposredno povezani s požiralnikom, na primer nos, ušesa, grlo, pljuča. Lahko je tudi razlog za kronični kašelj, vnetje grla, hripavost, astmo, razjede zob, občutek tujka v grlu, (zunajsrčno) bolečino v prsih in druge težave. Te težave imenujemo neznačilni simptomi GERB-a, strokovno pa ekstraezofagealni gerb.

Čas je za spremembe!

Ne čakaj na začetek leta, ko si boš tako ali tako nakopičila preveč novoletnih zaobljub. Če se ti zdi, da v tvojem življenju vlada prevelik kaos, začni takoj. S čakanjem ni nobene koristi, zato je napočil trenutek za akcijo!

Napni oči, preberi naše hitre nasvete za obvladljiv življenjski slog in zavihaj rokave:

Zmanjšaj stres: To je osnova, s katero je možno ukrotiti marsikatero sodobno težavo. Izogibaj se nepotrebnim stresnim situacijam, poišči primeren filter, s katerim boš lahko odklopila, in osvoji kakšno sprostitveno tehniko.

Pri tem je res pomembno, da pogosteje potegneš ročno zavoro in se posvetiš sebi in svojim hobijem. Vzemi si čas za družino, prijatelje in za odmerek kakovostnega smeha!

Manj in več: Čas je za novo rutino pri prehrani. Brez skrbi, spremembe bodo zelo dobrodošle, saj si boš lahko dober obrok privoščila kar petkrat na dan. Govorimo seveda o manjših in uravnoteženih obrokih, prijaznih do želodca. Veliki obroki namreč razširijo želodec, povečajo pritisk proti požiralniku in upočasnijo praznjenje želodca.

Na svojem urniku označi novo petko: zajtrk, dopoldanska malica, kosilo, popoldanska malica in večerja. Ob tem pa pomembno opozorilo: večerjo zaužij najkasneje 2–3 ure pred spanjem.

Izogibaj se škodljivi hrani: Verjetno bo treba nekoliko prevetriti tudi jedilnike. Pozabi na hitro in mastno prehrano, ogromne količine sladkorja, kave in začinjenih ali mastnih jedi. Izogibaj se tudi nekateremu sadju, kot so agrumi in ananas. Alkohol? Ne, hvala!

Ohrani primerno telesno težo: In če si boš za novo leto zadala, da boš izgubila nekaj odvečnih kilogramov, začni že kar to jesen. Debelost namreč povečuje pritisk v trebuhu, ta pritisk pa želodčno vsebino potisne v požiralnik. Po nekaterih podatkih ima približno 35 % oseb s čezmerno telesno težo težave z zgago. Pri veliko ljudeh že 10-odstotno zmanjšanje teže ublaži tudi zgago. In če se boš držala predlaganih sprememb v vsakdanu, bo izguba ali ohranjanje teže veliko lažje.

Prenehaj kaditi: To je še ena od slabih navad, ki nimajo več kaj iskati v tvojem življenju. Nikotin sprošča spodnjo mišico zapiralko požiralnika. Poleg tega kajenje spodbuja nastajanje želodčne kisline.

Položaj glave med spanjem: Zagotovi si prijeten spanec. Dvigni vzglavnik, saj pokončen položaj pomaga ohranjati želodčno vsebino v želodcu in preprečuje, da bi zatekala v požiralnik. Olajša tudi prehod hrane iz želodca v črevesje.

Pomagaj si z zaviralci protonske črpalke: Opazuj, kaj sproži tvoje težave z zgago, kako resne so, kako se odziva telo in kaj ti težave olajša. Če imaš občutek, da sprememba življenjskega sloga ne zadošča in so težave še vedno prisotne, si lahko pomagaš z zdravili brez recepta. Med najbolj uporabljenimi zdravili so zaviralci protonske črpalke, ki zmanjšajo izločanje želodčne kisline, s tem zmanjšajo tudi vnetje sluznice v želodcu in dvanajstniku ter omogočijo hitrejše celjenje morebitnih poškodb sluznice (erozije, ulkusi). S temi zdravili lahko preprečimo tudi ponovitev teh bolezni.

Najbolj učinkovita rešitev1

Zdravilo Nolpaza control vsebuje zdravilno učinkovino pantoprazol in je edini zaviralec protonske črpalke, ki je na voljo brez recepta. Gre za najučinkovitejše1 in varno zdravilo za dolgotrajno rešitev težav z zgago. Učinkuje 24 ur, torej tudi ponoči, za kar je treba zaužiti samo eno tableto.

Zdravilo Nolpaza control je primerno za vse, ki imajo pogoste simptome, tudi za tiste, ki sočasno jemljejo več zdravil še za druge težave. Farmacevti in potrošniki ji zaupajo že več kot 10 let.

Več na www.nolpaza-control.si

 

REŠI KVIZ: Ali bi znala odpraviti težave z zgago?

Odgovori na vprašanja in preveri, ali prepoznaš glavne vzroke, ki lahko povzročijo zgago. Z rezultatom v kvizu boš tudi ugotovila, kako si lahko pomagaš sama.

 

 1 Savarino, V., Di Mario, F., Scarpignato, C. Proton pump inhibitors in GORD. An overview of their pharmacology, efficacy and safety. Pharmacol Res 2009; 59: 135–53.

Če našteti ukrepi ne pomagajo, je smiseln obisk osebnega zdravnika in po njegovi presoji specialista.

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih stranskih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Naročnik oglasa je Krka, d. d., Novo mesto.

 

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)