Zakaj se je Instagram zavil v črno

Ameriko zadnjih nekaj dni pretresajo protesti, ki so se včeraj razširili tudi v Evropo, Instagram je preplavila črna barva, vse oglasne kampanje večjih blagovnih znamk nosijo isto sporočilo.

3.6.2020 ob 10:30 | Foto: GettyImages | Avtor: E. N.

Zakaj se je Instagram zavil v črno

Kaj se dogaja? Nekako se zdi, da nam leto 2020 res ne prizanaša in po celem svetu se dogajajo takšni in drugačni pretresi, ki se bodo gotovo z velikimi črkami zapisali v zgodovinske učbenike. Dramatično leto, ki se je pričelo s strašanskimi požari, grožnjo tretje svetovne vojne, pandemijo in njej pripadajočo karanteno za skoraj vse prebivalce našega planeta, iz meseca v mesec dobiva nove razsežnosti.

Čeprav smo v Sloveniji prvi val korornavirusa razmeroma uspešno premagali ter se naša življenja počasi vračajo v ustaljene tirnice, koronavirus drugod po svetu še vedno aktivno razsaja, eden izmed njegovih epicentrov pa je v zadnjih tednov prav ZDA, ki se z boleznijo intenzivno bojuje, a žal trenutno to ni edina skrb omenjene države. V zadnjih dneh so jo namreč zajeli hudi protesti, fotografije katerih pa so precej zastrašujoče.

Več stoletji stare težave

Čeprav je ZDA pred nekaj dnevi postavila zgodovinski mejnik, ko je v vesolje izstrelila raketo, ki jo je izdelalo zasebno in ne državno podjetje ter na vesoljsko postajo uspešno odpeljalo dva astronavta, je videti, kot da država ostaja v precej starejšem obdobju in je njena trenutno najhujša težava stara več stoletji. Rasizem, namreč. Tako rasno mešana država se z njim spopada že leta, desetletja in stoletja in protesti, ki se trenutno širijo kot avstralski ogenj v začetku leta, želijo temu enkrat za vselej narediti konec.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by E! News (@enews) on

Vse skupaj je sprožila nedavna aretacija temnopoltega državljana, ki se je zaradi neprimernega in nasilnega vedenja ameriškega policista končala s smrtjo. Policijsko nasilje v Ameriki sicer ni nič novega, a očitno je prišel čas, ko je množicam prekipelo. Protesti so se tako pred dnevi pričeli v Mineapolisu, danes se sporočilo razlega po celem svetu. Tudi Evropi, saj lahko v novicah že spremljamo kaos, ki je zaenkrat zavladal na londonskih in pariških ulicah.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Black Lives Matter (@blklivesmatter) on

Tema na socialnih omrežjih

Sporočilo pa se širi tudi na socialnih omrežjih. Gotovo si opazila, da je Instagram včeraj zajela tema. Mnogi uporabniki, tudi velike modne znamke in medijsko izpostavljene osebnosti, so se zavezali k molku o stvareh, o katerih sicer poročajo na svojih omrežjih, z namenom, da bi bil glas tistih, ki to trenutno najbolj potrebujejo, slišan in ne spregledan. Črni kvadratki so tako preplavili profile in vse manj drugih objav je videti na Instagramu, ki je postal nekakšen glaven medij trenutnih protestov. A kaj vse skupaj pravzaprav pomeni, zakaj se dogajanje v ZDA močno tiče celega sveta in kako sprejeti in prenesti sporočilo?

Gibanju #blacklivesmatter so se pridružile mnoge znane osebnosti, pa tudi spletni influenserji. Z objavami želijo ozaveščati svoje sledilce, mnogi pa so spisali celo vodiče, kako se pravilno odzivati v tej situaciji. Mnogi profili v tem času trdijo, da ne biti rasist ni dovolj, temveč zahtevajo aktivno vključevanje in izkazovanje anti-rasizma. Napad na rasizem je izražen bolj kot kdaj koli prej in splet poziva, da se ljudje odzovejo glasno, udarno in agresivno, če je to potrebno. Tišina v tem primeru ne pride v poštev in mnogi uporabniki socialnih omrežji jo označujejo za slabo reakcijo na trenutno situacijo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anja Kolenc (@anjakolenc) on

Kako ravnati prav?

Verjetno se sprašuješ, kako se odzvati in kako ravnati prav. Gotovo tako, da v družbi ne delamo razlik ter sprejemamo vse barve kože, vere, spole in spolne usmerjenosti. A v trenutnem času to ne bo dovolj, pravijo protestniki. Želijo si namreč, da sporočilo o njihovi stiski končno popolnoma preplavi svet, da bi vsi začutili, kako je biti diskriminiran in težavo zbrisali z obličja zemlje enkrat za vselej. Tako lahko iz Evrope pomagaš preko socialnih omrežji, a kot pišejo vodiči na Instagramu, ni dovolj, da le objaviš črn kvadratek. Z njim pravzaprav narediš le čisto čisto majhen korak, pomembnejša pa so naslednja dejanja. Da na svoja omrežja ne objavljaš stvari, ki trenutno niso povezane s protestom ter tako pustiš, da socialna omrežja preplavi sporočilo enotnosti. Seveda pa lahko s svojimi sledilci vzpostaviš dialog na to temo ter tako širiš sporočilo tudi sama. Pomagaš lahko tudi tako, da podpisuješ spletne peticije, objavljaš zgodbe in podpiraš različna gibanja. Predvsem pa, da se o težavi pogovoriš s svojimi bližnjimi, pozoveš ljudi k strpnosti in nikakor ne toleriraš kakršnih koli rasističnih izjav. In da takrat, ko boš imela svoje otroke (ali pa jih že imaš), dobro premisliš, kako jih vzgojiti, da bodo zrasli v ljudi, ki so prijazni, strpni, ljubeči in nikakor ne rasistični ali drugače diskriminatorni.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NOOR ☁️ (@nnoorxo) on

Preberite še: George Clooney: To je naša pandemija

Morda vas zanima tudi: Preživeli smo korono, ne da bi se pobili med sabo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)