Vsi imamo skrivnosti, a če jih zadržimo zase, lahko to slabo vpliva na naše zdravje

Imate skrivnost, ki jo že več let skrbno varujete, vendar vas to obremenjuje? V nadaljevanju preberite, kako se lahko osvobodite, če zaupate pravi osebi.

26.7.2022 ob 5:30 | Foto: GettyImages | Avtor: D. L.

Vsi imamo skrivnosti, a če jih zadržimo zase, lahko to slabo vpliva na naše zdravje

Vsi imamo skrivnosti. Čeprav ni nujno, da vsi vedo vse o vas, so lahko skrivnosti škodljive. Zato vam ponujamo nekaj predlogov, kako se znebiti bremena skrivnosti, ki ste jo obdržali zase.  

Vprašajte se: ali skrivnost slabo vpliva na vaše počutje?

Ideja, da so skrivnosti lahko psihično breme, je tisto, kar je zanimalo psihologa Michaela Slepiana. Njegova raziskava je pokazala, da ima 97 odstotkov ljudi skrivnost, povprečen človek pa jih ima v danem trenutku trinajst. Ugotovil je, da je varovanje skrivnosti lahko povezano z manj zadovoljujočimi odnosi, višjimi stopnjami anksioznosti in depresije ter na splošno zmanjšanim občutkom dobrega počutja. Slepianova raziskava je razkrila 38 kategorij skrivnosti, ki obsegajo vse od velikih (nezvestoba, zasvojenost) do manjših (sramotne navade, skrita lastnina).

Najtežji del skrivnosti je v tem, da moramo z njo živeti samo v svojih mislih.

Vse vrste skrivnosti lahko škodijo vašemu duševnemu zdravju, vendar ta škoda dejansko ne izvira iz stresa, ki je posledica prikrivanja. Slepian pravi, da je najbolj zanesljiv znak, kako škodljiva je skrivnost za vas, to, kako pogosto nehote razmišljate o njej. Bolj verjetno je, pojasnjuje Slepian, da boste nehote razmišljali o skrivnosti, ki je povezana z vašim notranjim občutkom jaza (skrita poroka), kot pa o bolj vsakdanji skrivnosti (da imate zalogo čokolade, ki jo skrivate pred družino). »Najtežji del skrivnosti ni v tem, da jo moramo skrivati,« pravi Slepian, »ampak v tem, da moramo z njo živeti samo v svojih mislih.«

Razlikovanje med sramom in krivdo

Velika verjetnost je, da vas bodo najbolj obremenjevale tiste skrivnosti, zaradi katerih se boste počutili slabo. Nekateri raje molčijo in prikrivajo stvari zaradi sramu, ki bi ga občutili, če bi izdali svojo skrivnost. (Mož me še vedno rad opomni, kako sem mu »pozabila« povedati, da hodim k vedeževalki, ker sem vedela, da se mu to zdi neumno zapravljanje denarja.)

Slepian pravi, da je najbolj škodljivo pri sramu – in kar ga razlikuje od krivde – to, da kadar se nečesa sramuješ, misliš, da si slaba oseba, kadar pa čutiš krivdo, misliš, da si naredil slabo stvar. Slednje je pravzaprav veliko bolj zdravo, pravi. Zaradi tega je lahko koristno, če nekomu zaupate svojo skrivnost, saj boste premagali sram in prišli do točke, ko boste razmislili o svojem vedenju. In če se odločite, da ste ravnali narobe, lahko potem ugotovite, kako naslednjič ravnati drugače. »Lahko se učite iz svojih napak.«

Zaupajte nekomu

Najbolj očitna stvar, ki jo lahko naredite, da zmanjšate težo ohranjanja skrivnosti, pravi Slepian, je, da jo delite z nekom. Če jo poveste drugi osebi – pa naj bo to prijatelj, terapevt ali pa jo anonimno podelite  na nekem forumu – se vaše misli ne bodo več tako pogosto vračale k skrivnosti. Zdelo se vam bo, kakor da ste odprli ventil za čustveni pritisk. Toda Slepian poudarja, da ni samo dejanje izpovedi tisto, kar ti pomaga, da se osvobodiš, temveč je pomemben pogovor, ki sledi po razkritju skrivnosti.

»Anonimno priznanje nečesa na internetu je lahko osvobajajoče približno 10 sekund,« pojasnjuje. »Toda pogovor z nekom, ki mu zaupate, je bolj učinkovit, saj ti lahko druga oseba nudi svoj pogled na tvojo situacijo, čustveno podporo ali nasvet.« Tudi če vas sliši le ena oseba, vam lahko pomaga drugače razmišljati o svoji skrivnosti in napredovati.

Toda zaupajte pravi osebi

Torej ne zaupajte nekomu, ki ga bo vaše priznanje šokiralo

Slepian pravi, da ljudje izdajo 26 odstotkov skrivnosti, ki so jim bile zaupane, kar se zdi precej veliko tveganje, če imate skrivnost, ki jo res želite zadržati zase. Ključno je, opozarja, da izberete nekoga, ki ima podobne norme in vrednote kot vi. »Ljudje bodo bolj verjetno izdali skrivnost, če so zaradi vedenja druge osebe moralno zgroženi,« pravi. »Torej ne zaupajte nekomu, ki ga bo vaše priznanje šokiralo.« To je spoznala Nina, ki je svoji prijateljici zaupala, da se videva s poročenim moški. »Prijateljica je bila šokirana nad mojim priznanjem. Takoj mi je bilo jasno, da me obsoja, saj je prepričana, da svoje sreče ne smeš graditi na tuji nesreči. Čez nekaj dni so tri najine skupne znanke izvedele za moje razmerje, čeprav sem jo prosila, da nikomur ne pove. Potrebovala sem več mesecev, da sem ji odpustila.«

Če ste se zaljubili v sodelavca, (čeprav ste poročeni in imate otroke), tega najbrž ne boste zaupali prijateljici, ki misli, da ne smeš niti pogledati drugega moškega, saj je to zanjo enako varanju. Verjetno je bolje, da to skrivnost prihranite za prijateljico, ki nedolžno sanjarjenje o drugem moškem ne dojema kot zločin, in vam zagotovi, da niste pošast, ki bo uničila svojo družino.

Prirejeno po Reader's Digest


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)