Mleko, sladka smetana ali maskarpone, sadje, čokolada, sirup, piškoti ali bonboni so sestavine za osvežilen poobedek, ki se mu ni mogoče upreti. V knjižici Sladoled iz Mladinske knjige je 30 zamisli za ledene sladice, ki jih lahko pripravimo brez aparata. Za dobro mero slastnosti v pokušino ponujamo tri recepte za štiri osebe.
LEDENA JAGODA
- 720 g jagod
- žlica limonovega soka
- 4 jajca
- 4 rumenjaki
- 350 g maskarponeja
- 140 g sladkorja
- 15 g sladkorja v prahu
- bombica sladke smetane
- Operemo 500 g jagod in jim odstranimo peclje. Zmeljemo jih v električnem mešalniku, nato jih kuhamo v kozici na šibkem ognju približno 10 minut. Odstavimo s štedilnika in počakamo, da se ohladi.
- Ločimo beljake od rumenjakov in vseh osem rumenjakov stepamo s sladkorjem, dokler zmes ne posvetli. Med nenehnim stepanjem vmešamo maskarpone in nato še jagodni pire.
- Beljake stepemo v trd sneg in jih previdno vmešamo v jagodno zmes. Vse prelijemo v posodo z nepredušnim pokrovom in damo za šest ur v zamrzovalnik.
- Operemo 120 g jagod in jim odstranimo peclje. V mešalniku jih zmeljemo s sladkorjem v prahu in limonovim sokom, da nastane gladko tekoč sirup. Damo ga v hladilnik.
- Sladoled vzamemo iz zamrzovalnika 10 minut prej, preden ga bomo postregli. Splaknemo preostale jagode, odstranimo jim peclje in jih narežemo na rezine. Napolnimo štiri velike kozarce: izmenjaje nalagamo kepice sladoleda, jagodni sirup in sveže jagode. Na koncu okrasimo z radodarnim brizgom stepene sladke smetane.
SLADOLED Z OREHI
Za sladoled:
- 6 rumenjakov
- 300 ml mleka
- 380 ml sladke smetane
- 90 g orehovih jedrc in 10 g za okras
- 150 g sladkorja
Za čokoladni preliv:
- 50 ml mleka
- 50 ml sladke smetane
- 25 g jedilne čokolade
- Za sladoled orehe zmeljemo zelo na drobno. Stresemo jih v kozico z mlekom in zmes zavremo zelo počasi, da se orehi dovolj dolgo namakajo. Rumenjake in sladkor stepamo z metlico, dokler mešanica ne postane svetlejša. Nato med stalnim mešanjem nanjo zlijemo toplo mleko.
- Zmes prelijemo v kozico in jo na šibkem ognju rahlo zgostimo, ne da bi jo nehali stepati. Odstavimo z ognja, preden izginejo vsi mehurčki, in počakamo, da se ohladi.
- Dobro ohlajeno smetano stepemo in jo vmešamo v pripravljeno zmes. Vse prelijemo v posodo z nepredušnim pokrovom in damo za dve uri v zamrzovalnik. Sladoled vzamemo ven, ga premešamo in damo za še pet ur v zamrzovalnik.
- Za čokoladni preliv segrejemo mleko s smetano in oboje zlijemo na drobno nasekljano čokolado. Pustimo nekaj minut, da se stopi, nato premešamo z metlico, da nastane gladka čokoladna omaka. Damo jo na stran.
SLADOLEDNI KOZARČKI Z MANDLJI IN HRUŠKO
- 4 hruške viljamovke
- 5 rumenjakov
- 200 ml mleka
- 200 ml sladke smetane
- 125 g sladkorja
- 4 žličke izvlečka grenkega mandlja
- 100 g nalistanih mandljev
- Rumenjake in sladkor močno stepemo z metlico. V kozici zavremo mleko in ga med stepanjem zlijemo na rumenjake.
- Zmes prelijemo v kozico in jo na šibkem ognju malo zgostimo, ne da bi jo nehali stepati. Odstavimo jo, preden izginejo vsi mehurčki, in jo pustimo, da se ohladi.
- Odišavimo z izvlečkom grenkega mandlja.
- Dobro ohlajeno smetano stepemo in vmešamo v pripravljeno zmes. Vse skupaj prelijemo v posodo z nepredušnim pokrovom in damo za dve uri v zamrzovalnik. Sladoled nato temeljito premešamo in postavimo v zamrzovalnik za vsaj še pet ur.
- Olupimo hruške, jih razpečkamo in narežemo na koščke. V pokriti kozici jih na šibkem ognju počasi dušimo. Še vroče v mešalniku zmeljemo v čežano in damo na hladno.
- Segrejemo ponev in v njej na suho prepražimo nalistane mandlje.
Na dno vsakega od štirih kozarcev damo žlico čežane in nato plast sladoleda. Postopek ponovimo in končamo s plastjo čežane, na katero dodamo še kepico sladoleda. Potresemo z nalistanimi mandlji in postrežemo.
Avtorica: K. M., priloga ONA
Foto: Shutterstock
oddajte komentar