Steklena hiša, v kateri ste na ogled vsem sosedom

Japonskim arhitektom nikoli ni manjkalo domišljije. A včasih oblikujejo tudi kaj, kar ne prepušča veliko domišljije niti sosedom, saj lahko vidijo prav vse. In to skozi stene.

16.10.2016 ob 5:00

hisajaponska2.jpg

V Tokiu na Japonskem že nekaj let stoji hiša z imenom NA, v kateri se ne bi dobro počutil prav vsak. Posebnost hiše je namreč ta, da je povsem steklena, s tem pa radovednim pogledom sosedov prepušča prav vse.

Hiša je nastala v studiu Sou Fujimoto Architects, oblikovana pa je bila za mlad par, ki živi v tihi soseski v Tokiu. Prozorno domovanje je velik kontrast betonskim stenam sosednjih hiš. Zgrajeno je iz belega jeklenega ogrodja in steklenih plošč, nadstropja pa sestavlja brezov les. In kje je skrita vsa napeljava? Nekatere talne plošče so ogrevane, kar je tudi edini vir toplote v hiši, poleti pa se hladi s pomočjo strateško postavljenih klimatskih in prezračevalnih naprav. Ostala napeljava je skrita v zadnji, debelejši steni hiše, malo več zasebnosti pa ima tudi kopalnica.

Prozorna hiša brez nadstropij, ki spominja na življenje na drevesu

Hišo je navdihnilo življenje na drevesu, kjer je vse odprto. Sestavljena je iz 21 talnih plošč, ki so različno visoke, zato hiša niti nima pravih nadstropij. Sobe so tako razporejene skoraj naključno, vrat in sten med njimi ni, vse je povezano z lestvami ali stopnišči, a hkrati razdeljeno na svoje plošče in višine. Kot na drevesu, torej.

Naknadno so lastniki hiše dodali zavese, s katerimi se vsaj malo skrijejo pred radovednimi pogledi mimoidočih.

Avtor: F. M.

Foto: sou-fujimoto.net


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)