7.11.2016 ob 11:12
Halva je najbolj znana orientalska sladica. V Indiji je klasično narejena iz zdroba, maščobe in sladkorja, poznajo pa tudi bolj nenavadne, na primer iz rdeče pese, korenčka in celo leče. Zdrobovih halv je več vrst, odvisno od dodatkov. Med bolj znanimi so mandljeva, žafranova, papajina in bananina.
Pripravimo preden začnemo: možnar
Sestavine
Kako se lotimo?
1. V kozico stresemo zdrob in ga med mešanjem suho pražimo nekaj minut. Pomembno je, da mešamo po dnu, da zdrob dobi enakomerno barvo in se ne zažge. Ko začne prijetno dišati in postane suh, po dnu pa rahlo rjav, ga odstavimo.
2. Polovico lešnikov fino zmeljemo, drugo polovico pa nasekljamo. Banani narežemo na kolutke. Kardamome olupimo in drobna, črna zrnca zdrobimo v možnarju.
3. Prepraženemu zdrobu dodamo kokosovo maščobo. Vrnemo na štedilnik in mešamo toliko časa, da se maščoba popolnoma stopi. Nato dodamo vse druge sestavine.
4. Odmerimo pol litra vode in jo zavremo. Počasi jo prilivamo k zdrobu in medtem močno mešamo, da ne nastanejo grudice. Ugasnemo štedilnik, pokrijemo kozico in pustimo stati deset minut.
5. Manjšo skodelico oplaknemo z mrzlo vodo, vanjo naložimo sladico in jo z žlico narahlo potlačimo. Pokrijemo s servirnim krožnikom in obrnemo. Če halva ne zdrsne iz skodelice, rahlo potresemo, da odstopi. Ponudimo toplo.
Avtor: Beba Splichal
Foto: Hana Splichal
Več vsebin na to temo:
oddajte komentar