Sivka v spalnico, vanilja v dnevno sobo

Vonj sivke sprošča, aroma vanilje zagotavlja ugodje, meta pa pomaga pri koncentraciji.

8.4.2015 ob 12:00

shutterstock_68246038.jpg

Pravi vonji v dom vnašajo novo dimenzijo. Eterična olja so zato idealna za izdelavo naravnih osvežilcev prostorov, vendar pa jih morate pravilno izbrati.

Vsako namreč na počutje vpliva drugače: vonj citrusov prebuja, vonj jabolk spodbuja razpoloženje, vanilja je odlična za prostore, v katerih se zbira več ljudi, za sprostitev po napornem dnevu pa sta idealni kamilica in sivka.

Najprej najpomembnejše

Za prijetno vzdušje v domu je potreben svež zrak. Prostore zato vsak dan vsaj dvakrat temeljito prezračite: odprite vsa okna in vrata ter vanje spustite svež spomladanski vetrič.

Za delovno sobo

Vonji mete, limone, limete, smreke, pomaranče ali grenivke so odlični stimulansi, ki spodbujajo koncentracijo in ohranjajo raven energije ter so zato idealni za prostore, kjer opravljate dela, ki zahtevajo veliko zbranosti.

Na košček vate nakapljajte nekaj kapljic izbranega eteričnega olja. Postavite ga na nizek krožnik. V hipu boste zaznali učinke vonjav.

Za boljše razpoloženje

Z aromami vanilje, cimeta in klinčkov je mogoče pričarati prijetno vzdušje. Vonja jabolk in kumar ustvarjata občutek topline in prostornosti. Prostor se ob njih zdi večji. Zaradi lahke poletne note prav tako izboljšujeta razpoloženje.

shutterstock_180259607.jpg

Idealna sprostitev

Za sproščujoče vzdušje so primerni lesni vonji sandalovine, smrečja in borovnice. Vzemite po deset kapljic vsakega olja in jih zmešajte z žlico vodke. Tekočino zlijte v plastenko z razpršilom velikosti 500 mililitrov, napolnite jo z vodo, dobro pretresite in dišavo poškropite v zrak. Pazite le, da ne boste poškropili lesenega pohištva in tkanin.

Sivka in kamilica za lahko noč

Eterična olja omenjenih rastlin sproščajo in pomirjajo ter so zato idealna za prostore, ki so namenjeni počitku in sproščanju. Ob njihovi pomoči boste prav hitro potonili tudi v krepčilni spanec.

Še en preprost način

Pozimi, ki je sicer že minila, a nekateri radiatorji so še vedno topli, se lahko za aromaterapijo poslužite preproste metode: v posodice z vodo, ki jih imate na radiatorjih, dodajte nekaj kapljic priljubljenega eteričnega olja. Z izparevanjem se bo po prostoru širil prijeten vonj. V toplejših dneh pa uporabite za to namenjene izparilnike.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)