Silvestrovanje doma: na predstavo s Cavazzo ali prepevanje z Bieberjem?

Novoletni večer si lahko popestrite z ogledom predstav ali koncertov, glasbeniki in igralci so pripravili kar nekaj virtualne ponudbe.

30.12.2020 ob 5:40 | Foto: GettyImages | Avtor: Š. R.

Silvestrovanje doma: na predstavo s Cavazzo ali prepevanje z Bieberjem?

Kje boš za novo leto, je vprašanje, ki smo ga letos, kar malo s cmokom v grlu, izgnali iz našega besednjaka. Seveda, bomo doma, kar pa ne pomeni, da si ne moremo pričarati zabavnega večera, polnega dobre glasbe. Še več, v živo ste lahko »zraven« ob koncertu kakšnega od svetovnih zvezdnikov, si morda prvič, kako izgleda silvestrovanje v kakšni od velikih prestolnic, morda pa si končno vzamete tudi čas za predstavo v kakšnem od slovenskih gledališč.

Nekatere prireditve, koncerti in predstave so brezplačne, za druge pa je potreben nakup spletne vstopnice. Naj vas to ne odvrne – ob vseh odpovedih, ki so jih kulturniki deležni v tem letu, naj bo to vaša majhna pozornost njim.

Večer z Ajdo Smrekar in Sebastianom Cavazzo

Cankarjev dom za silvestrski večer napoveduje koncert Rudija Bučarja. Istrski trubadur bo ob 20. uri nastopil na spletnem koncertu v živo iz Gallusove dvorane. S prijateljema Goranom Krmacem in Anžetom Vrabcem bo pričaral intimno prednovoletno ozračje, ki bo poslušalce poneslo nekaj desetletij v preteklost, v tople dnevne sobe, z muziko iz starih zvočnikov, so zapisali v CD. 

Mestno gledališče ljubljansko (MGL) pa bo na zadnji dan v letu ob 20. uri ponudilo spletno silvestrsko premiero romantične drame Jazz v režiji Nejca Gazvode, ki je tudi avtor besedila. V krstni uprizoritvi bosta skupaj zaigrala Ajda Smrekar in Sebastian Cavazza, ki sta par tudi zasebno. Na odru skupaj ne bosta zaigrala prvič. Nastopila sta že v predstavi Sedem let skomin, ki je premiero doživela 3. oktobra 2013. Novico o razmerju sta potrdila tri leta kasneje, oktobra 2016. Od takrat dalje delujeta kot usklajen par, ki pa svojo zasebnost rada zadržita za zidovi svojega doma, so zapisali v MGL, kjer so Gazvodi naročili besedilo prav za omenjeni igralski par. Prodajo vstopnic in prenos predstave omogoča njihova nova platforma Tretji oder (tretjioder.si). 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mestno gledališče ljubljansko (@gledalisce_mgl)

Ljubljanska Drama bo na silvestrski večer ob 20. uri z velikega odra v živo prenašala predstavo Moj mož. Odrska priredba kratkih zgodb Rumene Bužarovske v režiji Ivane Djilas je bila zadnja uprizoritev, ki so jo oktobra odigrali v živo pred zaprtjem gledališča. Snemanje silvestrske predstave so prilagodili spletnemu prenosu, za kar bodo poskrbele režijske prilagoditve in snemanje z več kamerami. V drami bodo med drugim zaigrale Iva Babić, Silva Čušin in Maša Derganc. 

SNG Nova Gorica pa bo na silvestrovo na spletu objavilo posnetka dveh predstav: Janko in Metka, ki jo je po pravljici bratov Grimm režiral Andrej Jus in je premiero doživela kot spletna uprizoritev 28. novembra, ter igro Tutošomato. Predstava Iztoka Mlakarja v režiji Vita Tauferja je nastala v koprodukciji z Gledališčem Koper.

Najbrž bo daleč največ ljudi spremljalo novoletni televizijski program. Na TV Slovenija najprej k ogledu oddaje Kaj dogaja vabi Tilen Artač, Martina Maja Majerle bo vodila oddajo Srečno noro leto, gledalci pa bodo odštevali z Blažem Švabom v glasbenem programu Adijo, 2020!. Glasbeni izbor s posnetki domačih in tujih koncertov se bo sicer nadaljeval do jutranjih ur.

Prvi Bieberjev koncert po treh letih

Že na božični večer so prvič po velikem požaru priredili koncert v sloviti pariški stolnici Notre-Dame, na silvestrovo pa pripravljajo prav poseben dogodek. Tam bo z virtualnim koncertom gostoval pionir elektronske glasbe, francoski ustvarjalec Jean-Michel Jarre. Glasbo bo izvajal v živo v svojem pariškem studiu, medtem pa bo njegov avatar nastopil v virtualni poustvaritvi katedrale. Njegov silvestrski koncert se bo začel ob 23.25 in bo trajal 45 minut. Dogodek bo mogoče spremljati na različnih spletnih platformah, med drugim na njegovi spletni strani.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Justin Bieber (@justinbieber)

V nemilost pandemije so padli glasbeniki z vsega sveta, številni pa so se zlasti v prazničnem času že odločili za virtualne koncerte. Eden od najbolj gledanih bo zagotovo nastop Justina Bieberja, ki bo v živo nastopal prvič po treh letih. Skupaj s podjetjem T-Mobile pripravljajo velik virtualni dogodek. »Komaj že čakam na ta epski koncert, s katerim bomo lahko skupaj na varen način brcnili leto 2020 skozi vrata,« je dejal kanadski zvezdnik, ki je imel zadnja leta kar nekaj osebnostnih težav in imel bolj malo koncertov. Naročniki T-Mobila bodo imeli do koncerta prost dostop, vsi ostali ga lahko na domeni JustinBieberNYE.com zakupijo za 25 dolarjev.

Na YouTubu bo v sklopu virtualnega silvestrskega dogodka Hello 2021 nastopila tudi Dua Lipa, ob njej pa tudi J Balvin, YG in Kane Brown

Veliko zanimanja je menda tudi za severnokorejski fantovski band BTS, ki je moral aprila zaradi koronavirusa odpovedati svetovno turnejo, za silvestrski večer pa pripravil poseben dogodek, vstopnice so menda že razgrabili. 

Ljubitelji elektronske glasbe se bodo vsak iz vsega sveta prek spleta zgrnili na beljgijski festival Tomorrowland. To bo tudi eden največjih virutalnih dogodkov s 25 izvajalci na štirih odrih, med njimi bodo David Guetta, Major Lazer, Martin Garrix, Armin van Buuren in celo Snoop Dogg oz. njegov nov elektronski projekt - DJ Snoopadelic. Vstopnica za festival, ki ga lahko spremljate na tej povezavi, stane 20 evrov.

Kajpak pa letos posebej bogat program pripravljajo tudi televizije, pred katerimi bo letos gotovo rekordno število gledalcev. Poseben šov bo tudi letos na BBC, ki so ga letos poimenovali The Big New Year’s In. Gostitelj bo Paddy McGuinness, ki obljublja večer poln glasbe, presenečenj in zabave, med številnimi zvezdniki, ki jih bo pozdravil na odru pa bodo Emily Blunt, Jamie Dornan, Tom Hanks, Hugh Fearnley-Whittingstall, Jessica Chastain, Nish Kumar, prav tako Sophie Ellis Bextor, za osrednji glasbeni nastop pa bo poskrbela Alicia Keys. 

Filharmoniki pred praznimi sedeži

Za ljubitelje resnejše glasbe poseben večer zvezd pripravlja tudi Metropolitanska opera iz New Yorka. V živo bodo na odru v Augsburgu v Nemčiji nastopali Angel Blue, Javier Camarena, Matthew Polenzani in Pretty Yende. 

Pred praznim avditorijem bodo igrali tudi Dunajski filharmoniki na tradicionalnem novoletnem koncertu. Da pa bodo k vzdušju lahko prispevali tudi gledalci, je graško podjetje izdelalo platformo Mynewyearsconcert.com, s pomočjo katere bodo registrirani uporabniki lahko virtualno zaploskali glasbenikom. Aplavz se bo v živo predvajal preko 20 zvočnikov v koncertni dvorani. Gledalci bodo lahko poslali tudi svojo fotografijo ob ploskanju, izbor najboljših fotografij pa bodo na televiziji predvajali med aplavzi po obeh delih koncerta, so sporočili s Predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani.

 

Preberite še: Silvestrski modni izbor: Mala črna pižama

Morda vas zanima tudi: Bo leto, ki prihaja, boljše od leta, ki se poslavlja (odgovarja astrologinja)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)