Recepta za razvajanje še pred začetkom pomladi

Pomlad je pred vrati, z njo pa prihaja čas prenove in regeneracije.

23.2.2015 ob 12:30

shutterstock_132043085.jpg

Čas med februarjem in marcem predstavlja prehod iz najbolj pasivnega zimskega dela leta v mlad, iskriv in najbolj aktiven del leta – pomlad.

V naravni tradicionalni medicini pomlad velja kot faza širjenja in napredovanja. Narava se prebuja in požene sveže sokove po rastlinah. In zato se tako začenjamo počutiti tudi ljudje. Naravno je, da oživimo, prebudita se volja in motivacija, polni smo novih idej, načrtov in ustvarjalnosti.

Vendar pa mnogi kljub temu v sebi občutijo pravo nasprotje tega. Prikrade se spomladanska utrujenost, ki s seboj prinaša težo, pomanjkanje volje, motivacije in zagona. Preženite jo s pomočjo naših trikov iz domače kuhinje.

Sproščujoča medena kopel

  • 350 ml negovalnega naravnega olja
  • 120 ml medu
  • 3 kapljice eteričnega olja sivke
  • 1 žlica limoninega soka

Olje vlijte v posodo, počasi dodajajte preostale sestavine ter jih počasi mešajte. Med lahko predhodno segrejete (a ne več kot do 40°C), da boste sestavine lažje zmešali. Mešanico prelijte v temnejšo steklenico in tesno zaprite, tako da je poživljajoče kopalno olje pripravljeno za naslednjič. Pred uporabo steklenico vsakič pretresite.

BADEM.jpg

Maska za sijoče lase

  • 2 žlički kokosovega olja
  • 2 žlički olivnega olja
  • 1 žlička medu
  • 1 celo jajce

Vse sestavine temeljito zmešajte, najbolje pri sobni temperaturi z metlico za stepanje. Nato mešanico izdatno nanesite na suhe lase in pustite delovati 15 minut. Temeljito izperite s šamponom in balzamom.

MEDEX_Kokos_CoconutOil.jpg

Jejmo zeleno in pijmo kislo

Da bi preprečili utrujenost, jejte hrano in zelišča, ki krepijo in uglašujejo življenjsko energijo  ter "pomladno družino organov", kamor sodijo jetra, žolčnik in oči. Jetra obnovi temno zelena zelenjava (lahko jo skuhate ali pripravite v zelenih smutijih), kot so špinača, ohrovt, brokoli in šalotka.

Zelo krepčilen za čvrstost in revitalizacijo jeter je por v vseh oblikah. Janež in kis  okrepita, pa tudi pomagata pri odlaganju odvečnih kilogramov, ki so se nabrali pozimi.

Za rehidracijo ne pozabite na citruse. Sok iz limon in mandarin spodbudi proizvodnjo tekočin, medtem ko čaj iz olupkov citrusov spodbudi pretok življenjske energije, odstrani zastalo energijo in spodbudili željo po gibanju.

Avtorica: B. G.

Foto: Shutterstock, Promo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)