Pohod brezalkoholnih pijač: slovenska destilarna v tujini osvojila nova odličja

Prva slovenska destilarna, ki se ukvarja izključno z brezalkoholnimi destilati, je v tujini osvojila nova odličja in se uvršča med najboljše na svetu.  

28.1.2022 ob 5:07 | Foto: Unsplash | Avtor: S. S.

Pohod brezalkoholnih pijač: slovenska destilarna v tujini osvojila nova odličja

V zadnjih letih je trg brezalkoholnih pijač zabeležil neverjetno rast, pri čemer so najprej prednjačili ponudniki piva, vse bolj priljubljen svetovni trend pa postajajo tudi brezalkoholne žgane pijače. In prav v tem segmentu navdušuje slovenska destilarna Vera Spirits, kjer nadaljujejo nizanje mednarodnih uspehov, saj so svojo zbirko odličij s prestižnih ocenjevanj na začetku leta dopolnili še s tremi nagradami priznane publikacije The Spirits Business.

Po odličnih odzivih iz tujine svoje moči zdaj intenzivneje usmerjajo tudi na slovenski trg, kjer želijo domačim uporabnikom približati svet kompleksnih okusov in arom, v katerih lahko uživajo brez učinkov in omejitev, ki jih prinaša alkohol.  

Za destilarno Vera Spirits stoji dvojec Luka Nagode in Urška Dvoraček, ki sta leta 2019 z namenom proizvodnje džina in ruma v Ljubljani vzpostavila destilarno, nato pa se hitro preusmerila v inovativno proizvodnjo izključno brezalkoholnih žganih pijač.

"Za brezalkoholno pot smo se odločili, ker nam je predstavljala izjemno vznemirljiv izziv. To je neraziskano področje, še polno neizkoriščenega potenciala, kjer si resnično lahko damo duška z eksperimentiranjem. S tem pa ljudem ponudimo alternativo in pokažemo, da za zabavo, druženje in okusne pijače ne potrebujejo vedno alkohola," pojasni Luka Nagode.    

Kot rad poudari, je na svetu več ljudi, ki ne pijejo alkohola, kot tistih, ki ga. Tudi sicer se med pivci alkoholnih pijač v zadnjem času krepi trend zmernejšega pitja ter t. i. 'treznega raziskovanja' (sober curiosity), v skladu z bolj zdravim načinom življenja pa je poudarek namenjen uživanju v okusih, in ne pitju z namenom alkoholiziranosti.

To dejstvo podpirajo številne tuje raziskave in napovedi globalnih trendov, navsezadnje pa tudi podatki najstarejšega ocenjevanja vin in žganih pijač International Wine & Spirit Competition.

Ti namreč kažejo, da je število prijav v kategoriji brezalkoholnih pijač in pijač z nizko vsebnostjo alkohola v letu 2021 naraslo za skoraj 400 odstotkov v primerjavi z letom prej.

In prav na zadnjem ocenjevanju IWSC je v tej hudi konkurenci destilarna Vera Spirits osvojila tri medalje. Odličja so v letu 2021 osvojili še na ameriškem ocenjevanju Bavarage Tasting Institute in južnoafriškem ocenjevanju Aurora International Taste, letošnje leto pa so zmagoslavno začeli s tremi nagradami The Spirit Business, saj so prejeli zlato medaljo za Aperitivø Classicø in srebrni medalji za Aperitivø Herbal in Aromaticø.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)