Pevka in modna oblikovalka, ki uspešno združuje oboje

Mlada pevka priznava, da na začetku ni bilo lahko, a zdaj, ko je našla prave ljudi, ji gre kot po maslu.

15.5.2017 ob 5:00

palme2.jpg

Tisti, ki radi poslušate radijske postaje ste lahko v minulih mesecih uživali ob poslušanju skladbe Zame. Gotovo ste se ob tem spraševali, kdo je njena izvajalka in se čudili, ko so povedali, da gre za pevko Sheby. Tudi če vam ime ne zveni znano, nikakor ne gre za novinko na slovenski glasbeni sceni. Sheby je umetniško ime Maje Šebenik, ki smo jo prvič v vlogi pevke spoznali pred leti, ko je v šovu X Factor začela nastopati v dekliški zasedbi S.W.A.G. A danes Sheby ni le pevka, je prava umetniška duša, ki zaključuje tudi študij modnega oblikovanja na Naravoslovno tehniški fakulteti v Ljubljani.

Uspeh, ki ga je Sheby doživela s skladbo Zame ni bil povsem nepričakovan, saj je njena glasbena ekipa vanjo vložila veliko truda, je Mični razkrila mlada pevka. A vseeno je bila nekoliko presenečena nad odzivi. "Najbolj me je presenetilo prvo mesto videospota na lestvici Domaćica na MTV Adria," nam pove.

Na začetku je težko

Maja pravi, da se ljudje še vedno spominjajo njenih nastopov na X Factorju, kar jo nekoliko preseneča, saj je danes ponudba šovov izjemno velika. "Tudi, če se kdo ne spomni takoj, kam bi me dali, se spomnijo, ko omenim X Factor." Sodelovanje v šovu ji je dalo veliko. "Verjamem v to, da ni naključij, da se vse zgodi z razlogom. Prav v tej oddaji se je pričel moj glasbeni razvoj. To je bila moja prva predstavitev javnosti, prvič sem na odru stala kot pevka. Takrat sem imela z nastopanjem res malo izkušenj. Skozi oddajo sem nato spoznala veliko stvari, ki jih moraš kot glasbenik osvojiti. Oddaja mi je dala zagon, saj sem začutila, da je to tista stvar, ki jo želim početi," pove.

V letih po razpadu dekliške skušine S.W.A.G. je začela Sheby graditi svojo glasbeno kariero. "To je bila vedno moja vizija in končno sem začela spoznavati ljudi, ki so razumeli, kaj hočem in so bili pripravljeni sodelovati z mano. Sicer sem ves čas vedela, česi si želim, ampak na začetku je težko priti do pravih ljudi, ki razumejo in podpirajo tvoje ideje. Zadnja leta so bila tako zame neko iskanje, učenje in rast v ustvarjalnem smislu. Zdaj sem na pravem mestu in imam dovolj znanja, da lahko stvari realiziram točno tako, kot sem si jih zamislila."

palme9.jpg

Ženstvena na neklasičen način

Maja pri svojem umetniškem ustvarjanju vedno izhaja iz svojega osebnega doživljanja in izkušenj. "Moje ustvarjanje, predvsem glasbeno, je povezano z občutki, ki jih težje povemo na glas, ki so družbeni tabu in so osebni. Moja besedila so zato razmišljujoča, osebnoizpovedna. V modi pa me navdihuje moška moda, ki je zame estetsko izhodišče za ustvarjanje sveže ženske mode," pojasni v odgovoru na vprašanje, kje črpa glasbeno inspiracijo in doda, da jo tudi v modnem smislu navdušujejo glasbeniki in njihov osebni slog. Pri izražanju osebnega sloga se lahko najbolje poistoveti s svežo, new age ameriško hip-hop kulturo. "Moj osebni stil je udoben, športno eleganten, vedno imam oblečen kakšen moški kos. Svojo ženstvenost izražam na neklasičen način."

Glasbeni slog pa opiše kot povzemanje občutkov in pripovedovanje zgodbe, ki jo čuti sama. "Moja glasba ima vedno nekaj melanholičnega, zasanjanega podtona, to je moj način izražanja. Lahko bi rekla, da iščem svoj stil v prepletu r’n’b vokalnih linij in new age trap, rap instrumentalov."

palme1.jpg

Vedno boljša

S cilji za prihodnost se Sheby ne želi obremenjevati in omejevati. Njen edini cilj je, da je vedno boljša in večja, da se razvija naprej. "Želim si ustvarjati čim bolj avtentične in iskrene izdelke, tako na glasbenem kot modnem področju. Moje vodilo je pristnost in verjamem, da jo ljudje začutijo in se z njo poistovetijo, tvoje ustvarjanje pa vzamejo za svoje."

Mlada ustvarjalka se želi v prihodnosti še bolj posvetiti glasbi, a dodaja, da upa, da bo imela še naprej možnost oboje združevati. Mladim dekletom, ki si želijo ustvarjati na glasbenem in modnem področju svetuje, da naj poskusijo biti čim bolj avtentične. "Najprej se moraš dobro spoznati, saj se lahko le tako dobro izražaš. Vedno so določeni zunanji dejavniki, ki vplivajo nate, ampak tvoje dojemanje le teh je tisto, kar te oblikuje. Pomembno je, da znamo to usmeriti v svoje ustvarjanje."

Sheby je pred kratkim predstavila tudi nov videospot in skladbo Se prepoznaš. Pravi, da je to pravzaprav njen projekt, ki je izpadel še bolje, kot si je zamislila. "V videospotu sem osmislila svojo kolekcijo in oblačilom dala namen. Kolekcija predstavlja samostojno in samozavestno moderno žensko, ki se ne boji novega. Videospot in komad predstavlja ravno to - ženske novega časa. Povzdiguje žensko energijo in ji daje moč."

Avtorica: Pia Pangos
Foto: Matic Kremžar


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)