"Oskar je idealen moški za hollywoodske ženske"

V Los Angelesu so podelili pozlačene kipce, filmske nagrade oskar. Letos izrazitega favorita ni bilo, pa tudi kakšenga hujšega škandala ne.

5.3.2018 ob 10:30

naslovna_Reuters_Pictures-20180305062852-46529700.jpg

Romantični fantazijski film režiserja Guillerma del Tora z naslovom Oblika vode je pobral štiri pozlačene kipce, vključno za najboljši film. S tremi oskarji mu je sledila vojna drama Dunkirk, po dva oskarja pa sta dobila filma Najtemnejša ura in Trije plakati pred mestom. Seznam nagrajencev v celoti vas čaka spodaj.

Guillermo del Toro in J. Miles Dale, dobitnika oskarjev za film Oblika vode

Oskar za najboljši film:

Oblika vode (The Shape of Water)

Oskar za najboljšega režiserja:

Guillermo del Toro (Oblika vode)

Oskar za najboljšega igralca v glavni vlogi:

Gary Oldman (Najtemnejša ura)

Oskar za najboljšo igralko v glavni vlogi:

Frances McDormand (Trije plakati pred mestom) 

Oskar za najboljšega igralca v stranski vlogi:

Sam Rockwell (Trije plakati pred mestom)

Oskar za najboljšo igralko v stranski vlogi:

Allison Janney (Jaz, Tonya) 

Oskar za najboljši kratek animirani film:

Dear Basketball 

Oskar za najboljši izvirni scenarij:

Zbeži!

Oskar za najboljši prirejeni scenarij:

Pokliči me po svojem imenu

Oskar za najboljši animirani celovečerni film:

Koko in velika skrivnost

Oskar za najboljšo skladbo v filmu:

Remember Me (Koko in velika skrivnost)

Oskar za najboljši tujejezični film:

Una Mujer Fantástica (Čile) 

Oskar za najboljši dokumentarni film:

Icarus

Voditelj podelitve Jimmy Kimmel se je pošalil, da je Oblika vode ustrezen film za današnje čase, saj se morajo ženske zaradi nadlegovanj in napadov moških po novem zaljubiti v ribe. Kimmel je tudi kipec, nagrado oskar, opisal kot idealnega moškega za Hollywood, ker ima roke na vidnem mestu ob sebi, poleg tega pa nima penisa.

kimmel_Reuters_Pictures-20180305030117-16308700.jpg

--> Modne pluse in minuse najdete TUKAJ.

--> Najboljši trenutek podelitve si oglejte TUKAJ.

Podelitev oskarjev je minila v znamenju trenutnih vročih družbenih in političnih tem, vendar te niso prevladovale. Oskarji se soočajo s padanjem gledanost. Jimmy Kimmel je namignil, da je to morda zaradi predolge podelitve, zato je letos uvedel posebno nagrado za najkrajši zmagoslavni govor - vodni skuter.

Ker ga niso vzeli preveč resno, je kasneje navrgel še bivanje v cenenem hotelu Days Inn na jezeru. Nagrado je namerno ali ne na koncu osvojil dobitnik oskarja za kostumografijo (Mark Bridges - Fantomska nit).

 

metto_Reuters_Pictures-20180305043740-34606600.jpg

Ves čas prisotno vzdušje gibanja #Jaztudi

Na oskarjih proti spolnemu nadlegovanju in nasilju niso protestirali z oblačili kot na zlatih globusih, vendar je bila tema prisotna. Ashley Judd, Anabella Sciorra in Salma Hayek, ki so nekdanjega slavnega producenta Harveyja Weinsteina obtožile spolnega nadlegovanja, so spregovorile o gibanju Jaz tudi/Me too, ki je nastalo zaradi Weinsteina in njemu podobnih.

Priseljenca Lupita Nyong'o in Kumail Nanjiani sta opozorila na nezakonite priseljence, ki so jih v ZDA mladoletne pripeljali starši, Kimmel je opozarjal na pomanjkanje režiserk in enakopravnosti zaslužkov med moškimi in ženskami, nekaj zbadanja je bilo na račun ideje predsednika Donalda Trumpa o zidu na meji z Mehiko.

lupita_Reuters_Pictures-20180305023627-04829800.jpg

Trump ni bil v ospredju in so ga omenili morda le enkrat, tako kot podpredsednika ZDA Mika Pencea, ki ni naklonjen homoseksualcem. Kimmel se je pošalil, da filme kot je Pokliči me po svojem imenu delajo samo zato, da ga ujezijo. To jim je uspelo tudi s podelitvijo oskarja filmu Fantastična ženska, v katerem nastopa trans ženska, igralka Daniele Vega.

Največ šal je bilo slišati na račun lanskoletne podelitve, ko sta Warren Beatty in Faye Dunaway dobila v roke napačno ovojnico z oskarjem za najboljši film. Podelili so ga Deželi La La, ga takoj vzeli nazaj in dali pravemu zmagovalcu Mesečini. Letos sta med zbadanjem in smehom dobila še eno priložnost in tokrat je vse šlo gladko.

Avtorica: F. M., STA
Foto: Reuters Pictures


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)