Organizatorka porok: Trendi iz tujine bodo pri nas in čez dve leti

Če vaju mika, da bi letos stopila pred oltar, je skoraj nujno, da upoštevata nasvete Petre Starbek.

1.2.2017 ob 8:55

14608698_10209472486043068_2540990547325857448_o.jpg

Tisti pari, ki nameravajo letos stopiti v zakonski stan, so gotovo že sredi organizacije poroke. Če sta zaročena, a datuma še nista izbrala, pa je bolje, da se izogneta datumom 24.6., 1.7. in 9.9. Organizatorka porok namreč pravi, da bo za poroko v tem času potrebnih ogromno kompromisov in kompenzacij, saj to to najbolj priljubljeni datumi v tem letu.

Nasveti, ki jih velja upoštevati

Organizacija poroke je velik zalogaj. Treba je misliti na veliko pomembnih zadev in če si v družbi svojih prijateljic prva, ki se odločaš za tak korak, boš nemara res potrebovala kakšen nasvet strokovnjaka. Za bralke Mične je nekaj svojih nasvetov in izkušenj razkrila lastnica podjetja Organizacija porok Storija Inženiring Petra Starbek.

Če sta se zaročila v teh dneh, ali se še bosta – vemo, valentinovo je za vogalom - je dobro vedeti, da so letos vsaj trije datumi, ki se jih je dobro izogibati. To so 24.6., 1.7. in 9.9. Ja, res gre za lepo kombinacijo, a organizatorka pravi, da bo na te datume, če imate v mislih točno določeno lokacijo in še nimate rezervacije, potrebno sprejeti veliko kompromisov. »V kolikor nimate določenih zahtev ali se odločate za zimsko porok, pa ne bo težav,« je dejala.

-->PREBERITE ŠE: Devet neromantičnih resnic o zakonu

12239238_1210782215605487_2021226060678419939_o.jpg

Kaj je letos in?

"Nekaj je, če gledamo trende v tujini, drugačni pa so trendi v Sloveniji. Na tujih trgih bo v letošnji poročni sezoni prevladovala zelena barva, lani sta bili tam aktualni nežno roza in modra. Kar je v tujini v trendu letos, bo pri nas čez približno dve leti. Pri nas so bile v minuli sezoni aktualne pastelne barve, tablice z vintidž napisi, vse to gre v tujini že iz mode, pri nas se je šele dobro prijelo. Aktualni so tudi različni geometrijski liki in bakreni vzorci," je pojasnila. Ob tem je še dodala, da svojim parom vedno svetuje, naj ne sledijo le trendom in naj raje izberejo tisto, kar jima je všeč. "Lahko se namreč zgodi, da se par odloči za trend, a v resnici v njunem realnem življenju ni nikjer te kombinacije." Petra Starbek še dodaja, da pri svojem delu opaža, da se vse več parov odloča za poroko v naravi z vintidž stilom, vse manj pa je porok v notranjih prostorih.

--> PREBERITE: Večni nasveti za dolg in srečen zakon

Eno je predstava, drugo realnost

Pri organizaciji poroke igrajo zelo pomembno vlogo finance. V Sloveniji se poroke običajno gibljejo od osem do 15 tisoč evrov, a organizatorka opaža, da mnogi pari nimajo občutka, kolikšen bo končen strošek. "Vsak par ima nek okviren finančni proračun in v okviru tega proračuna lahko stroške prerazporediš, a vedno gledamo na to, katere so prioritetne želje para. Najpogosteje se lahko zatakne pri lokaciji, saj pogosto ni primerne alternative. Na primer, če je Ljubljanski grad zaseden, v okolici ni primerne zamenjave." 

Sicer pa se organizatorka pri svojem delu očitno ne srečuje s preveč posebnimi željami. Med vsemi se spomni le ene neveste, ki si je želela poročno obleko, kot jo je imela nevesta v videospotu Guns N' Roses November Rain.

-->PREBERITE ŠE: Pred zakonom obvezna vprašanja

Malenkost, ki bi se je neveste morale zavedati, pa se je ne

»V Sloveniji smo navajeni narediti vse sami, a zadnjih 14 dni je za neveste zelo napornih,« pravi sogovornica in pojasnjuje, da lahko v teh dneh hitro pride do panike, saj bodoča zakonca ne vesta, na koga se obrniti. »Pogosto se ne zavedajo pritiska, saj je koncu potrebno vse še enkrat preveriti. Najhuje je, ko nekdo nekaj obljubi, da bo naredil, pa ne in potem to ureja nevesta sama.« Organizatorka poroke pri svojem delu ni le organizatorka, v neki meri je tudi psihoterapevtka, na katero se pogosto obrne nevesta. »Če je karkoli narobe, me pokličejo in jaz se z njimi pogovarjam in jim prisluhnem. Iz tega poslušanja izvem marsikaj, kar mi prav pride,« je še dejala za konec.

Avtor: P. Pa. 
Foto: Aperturia weddings, Ana Gregorič

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)