La Popsi: Slovenki, ki izdelujeta sladolede iz svežega sadja in vodke

Se je mimo vas že pripeljal moder voziček, kjer lahko kupite prav posebne lučke? Ali ste jih morda že ujeli v trgovini? To so slastne La Popsi!

18.6.2017 ob 5:00

1-min.jpg

Za domačimi sladoledi La Popsi stojita Neža Mlakar in Karmen Meze, najboljši prijateljici, mamici in podjetnici, ki iz skrbno izbranih sestavin ustvarjata ročno izdelane sladoledne lučke.

Od domačih lučk za otroke do poslovne ideje 

Njuna poslovna pot je prvotno zgodba o trdnem prijateljstvu, ki traja že od nekdaj in bi mu lahko skoraj že rekli sestrska vez. Odraščali sta na isti ulici in bili neločljivi že od nekdaj. Kot naročeno sta leta 2015 tudi obe postali mamici in med pogovorom o tem, kaj ponuditi njunim malim nadobudnežem namesto sladkarij, nenačrtno začrtali poslovno pot.

2-min.jpg

Neža, ki je po izobrazbi diplomirana organizatorka turizma, se je še pred tem za pet let odselila v Las Vegas, Karmen, ki je po izobrazbi sicer zobotehnik, pa je svojo ljubezen do slaščičarstva medtem oplemenitila z večmesečnim tečajem francoskega slaščičarstva. Karmen danes tako skrbi za sam proces izdelave lučk, Neža pa je prevzela računovodski, marketinški, pisarniški ter prodajni del posla.

"Najinim fantkom sva želeli ponuditi nekaj zdravega, a obenem osvežilnega. Zato se je Karmen lotila eksperimentiranja. Vsi prvi poskusi niso bili ravno uspešni, ker je zamrzovanje v domači skrinji počasnejše, kot v najini napravi, namenjeni prav zamzovanju sladolednih lučk. Sadje v prvi se posede, izgubi okus in vitamine. Ampak kot pravijo – vaja dela mojstra. Vse to nama je olajšala najina proizvodnja in nezadnje sva dosegli želeno kakovost in videz," pravita prijateljici.

3-min.jpg

Sladoled ali mojito? Kava ali lučka? Vse to! 

Ste se že kdaj znašli v dilemi, ali bi si privoščili hladen mojito ali raje sladoled? Neža in Karmen sta to težavo rešili tako, da sta sestavili sladoled, ki je oboje v enem. V ponudbi za polnoletne otroke tako najdete popsi mojito, pred časom sta imeli v prodaji še popsi juice vodko, danes pa med okusi najdete še gin in prosecco. Okusi lučk se sicer spreminjajo glede na sezonsko ponudbo, kavno tako lahko zamenja okus jagoda-banana, dodali pa sta še še mango, borovnico z grškim jogurtom, malino z bezgovim sirupom, ananas in kivi, pomarančo, limono ingver in med ... 

Lučke BREZ barvil, konzervansov in glutena

Podjetnici za lučke uporabljata zgolj sveže sezonsko sadje in sestavinam ne dodajata konzervansov ter umetnih barvil. Večina sadnih lučk je brez dodanega sladkorja. To pomeni, da je sadje prvič zamrznjeno, ko nastane Popsi. S hitro zamrznitvijo se namreč ohrani največ okusa in hranil.

4-min.jpg

V ponudbi imata tudi popsi proteinko, ta’ sladko popsi iz čokolade in popsi tropiko z ananasom in kivijem. Popsi odpornost sestavljajo ingver, limona in med, v lučko pa sta ujeli tudi mango. Njune jagode so gojene na tisoč metrih nadmorske višine tik pod Roglo na kmetiji Gričnik, med pridela čebelarstvo Blejec iz Mengša. Za sadje, kot sta mango in ananas, poskrbita, da je pripeljan letalsko. To pomeni, da dozori na zraku in soncu in je takoj po trganju pripeljan z letaskim prevozom. S tem se izogneta ladjam, kjer trgajo nezrele sadeže in jih pršijo z raznimi sredstvi za dozorevanje. Že veste, s čim se boste osvežili ta konec tedna?

5-min.jpg

*Dodano oktobra 2018*

Iz garažne proizvodnje, ko sta La Popsi prodajali samo iz koles, sta sedaj v sklopu projekta Štartaj Slovenija napolnili police Intersparov po vsej državi. Zato smo prepričani, da bomo o njuni zgodbi o uspehu slišali še veliko!

Avtor: Maja Fister
Foto: Katarina Veselič

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)