Predstavitvena informacija

City break v Avstriji - kraljestvo uživanja na dosegu roke

Lepota avstrijske kulture je vidna v skoraj vseh vidikih avstrijskega življenja, zato to alpsko deželo obiskujejo gostje z vsega sveta.

28.10.2021 ob 4:30 | Foto: Harald Eisenberger, Innsbruck Tourismus, Tourismus Salzburg, Julia Davila Lampe | Avtor: P.I.

City break v Avstriji - kraljestvo uživanja na dosegu roke

Ne glede na to, ali želite uživati ​​v slikovitih ulicah avstrijskih mest, se usesti na kavo in tortico, v restavraciji poskusiti pravi dunajski zrezek, saherco ali katero tretjo avstrijsko specialiteto, ali sprostiti v enem izmed vrhunskih SPA centrov, smučati po snegu na belih ledenikih, avstrijska umetnost življenja vam bo sledila na vsakem koraku. Iščete poseben razlog, da sedete v avto, avtobus, vlak ali letalo in se odpravite uživat ​​v čare dežele Mozarta in Klimta? Spodaj vam ponujamo nekaj! Celoten pregled najboljših v Avstriji najdete TUKAJ.  

Slikovite ulice avstrijskih mest

Ko pomislite na Avstrijo, na katero barvo najprej pomislite? Morda rjava, barva Donave, ki je pri Straussu modra, svetlo siva ali bela barva legendarnih baročnih gradov v starem mestnem jedru Dunaja, bela barva zasneženih gorskih vrhov ali zelena, ki jo boste našli povsod - od znanih parkov v mestih, kjer so nastala znana glasbena dela, do pašnikov v majhnih očarljivih alpskih vasicah. Avstrija je mestoma simetrična in pravilna, klasično lepa, včasih pa sproščena in nekoliko igriva. Če imate radi nenavadno okolje, vam bodo prizori, ki jih vidite, polepšali dan s sprostitvijo in uživali boste na mestih, ki jih je oblikoval znani umetnik Friedensreich Hundertwasser. Ne samo, da je njegov nekonvencionalni opus, ki je bil barvno bogat, navdihnila narava, ampak je na njem temeljila in navdihnila celotno njegovo življenjsko filozofijo. Njegove stavbe dajejo Dunaju (pa tudi po vsej Avstriji) dodano vrednost in poseben pečat, saj odlično dopolnjujejo klasicizem, po katerem je bila dežela že od nekdaj znana in v kateri izstopa.

Avstrijska kavarna - kraj druženja in navdiha

Sigmund Freud jih je imel rad, Andy Warhol in Gustav Klimt prav tako. Vsi so ure in ure preživeli v dunajskih kavarnah. Preprosto je razumeti, zakaj. Prihodi in odhodi, obredi, prijatelji in sodelavci, ki jih srečate - vse to prispeva k posebnemu vzdušju, v katerem se boste resnično sprostili in uživali. Čeprav v vseh evropskih mestih obstajajo kavarne, je sproščeno vzdušje dunajske kavarne edinstveno v svetu. Nikjer drugje ne strežejo kave na srebrnem krožniku, vedno s kozarcem vode in z žlico kave na robu skodelice. Bonton, rituali in eleganca spretnih natakarjev v črnih telovnikih ustvarjajo to posebno vzdušje. In notranjost kavarne je ostala skoraj nespremenjena: tukaj so marmorne mize, oblazinjeni kavči, znani stoli Thonet št. 14 ter lokalni in svetovni časopisi v lesenih držalih. Toda pri tem pravilu vedno obstajajo velike izjeme, na primer značilna notranja zasnova kavarne Prückel, navdihnjena z estetiko petdesetih let, nasproti Muzeja uporabnih umetnosti (MAK) ali preprosto prepoznavna veriga kavarn Aida, odprta leta 1925. z rožnato barvo zunanjosti in notranjosti. Ko enkrat spijete kavo na takem mestu, se boste zagotovo želeli še kdaj vrniti.

FOTO: Harald Eisenberger

FOTO: Harald Eisenberger

FOTO: Harald Eisenberger

FOTO: Harald Eisenberger

Advent v Avstriji, popolna priložnost za potovanje?

Je kaj boljšega od spoznavanja avstrijskih mest, ko so v svoji najboljši različici? Avstrija je bogata z očarljivimi božičnimi sejmi, advent pa je čas posebnega vzdušja, ko toplina v srcih odlično prežene nizke zimske temperature. Če ste na Dunaju, ne smete zamuditi prireditve Dunajske božične sanje, ki se nahaja pred mestno hišo, kjer boste med uživanjem v prazničnih pecivih in slastnem punču slišali pevske zbore. V Salzburgu je tudi veliko božičnih sejmov, na primer tisti v središču mesta, na trgu Residenz ali pred palačo Hellbrun, kjer bodo otroci lahko uživali v vožnji s sanmi, ki jih vlečejo pravi severni jeleni. Če se odločite za pokrajino Tirolsko in mesto Innsbruck, boste lahko uživali v božičnih stojnicah s pogledom na mogočne okoliške gore. Odločite se lahko za advent v starem mestnem jedru ali na ulici Maria Theresien Strasse - glavni mestni nakupovalni ulici. Gradec je bogat tudi z adventnimi dogodki, najbolj priljubljena mesta pa sta trg Hauplatz pred mestno hišo in pred frančiškansko cerkvijo, kjer je najstarejši božični sejem v mestu. Če ste se odločili spoznati Zgornjo Avstrijo, lahko v Linzu uživate v prazničnem vzdušju na glavnem mestnem trgu ali v parku Volksgarten.

Innsbruck. FOTO: Innsbruck Tourismus

Salzburg. FOTO: Tourismus Salzburg

Dunaj. FOTO: Julia Davila Lampe

V manjših avstrijskih mestih je še veliko božičnih sejmov, odličen pregled pa najdete na povezavi.


Naročnik oglasne vsebine je TZ Austria

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)