Chrissy Teigen odkrila šokanten način, kako iPhone shranjuje fotografije

Tvoj iPhone shranjuje slike tvojega dekolteja.

6.11.2017 ob 12:40

chrissy_wenn32700402.jpg

Chrissy Teigen, prikupna žena pevca Johna Legenda in ljubljenka spletne publike je pred dnevi ponovno dvignila prah na socialnih omrežjih. Poleg tega, da je na svojem Twitter profilu objavila, da jo je blokiral njen veliki spletni sovražnik Donald Trump, je odkrila, da ne more zaupati niti svojemu telefonu znamke Apple.

Chrissy je namreč ugotovila, da njen iPhone shranjuje fotografije njenega dekolteja! Čudno, kajne? Na dejstvo je tako nemudoma opozorila svoje sledilce. “Res je,” je zapisala. “Če v brskalnik po vaših ifotografijah (iphotos) vpišete “brassiere”, boste našli kategorijo, kjer so shranjene vse slike vaših dekoltejev, ki ste jih kdaj posneli. Zakaj.”

chrissy_tw.jpg

Skrivnostno mapo v svojem telefonu je sicer že pred njo odkrila druga uporabnica Twitterja, @ellieeewbu, ki je s svojim sporočilom sledilcem požela več kot 12000 retweetov in 23000 všečkov, sprožila pa tudi objave fotografij zaslona telefona in dekoltejev drugih uporabnic. 

Kot piše The Verge, za vse skupaj obstaja popolnoma logična razlaga. Apple je namreč leta 2016 svoje telefone obogatil s funkcijo image recognition oziroma funkcijo prepoznavanja predmetov na fotografijah. To pomeni, da tvoj telefon prepozna prav vsako stvar na fotografiji, ki jo posnameš ter jo nato razporedi v mapo s podobnimi motivi. iOS 10 tako tvoje slike ves čas razporeja v skupine, za katere sicer zagotavlja, da so popolnoma zasebne.
“Brassiere”, torej dolga beseda za “bra” oziroma moderček, pa seveda ni edina beseda, ki ji je Apple namenil svojo mapo. Njegovi razvojniki so možne motive na fotografijah razvrstili v kar 4432 kategorij oziroma bolje povedano, tvojemu telefonu so omogočili, da prepozna prav toliko različnih ključnih besed, med katere spada tudi sedem različnih razpoloženj na tvojem obrazu.

Precej zastrašujoče, a vendar, funkcija je med uporabniki ostala neopažena do nedavnega update-a iOS 11, ki zagotavlja in izboljšuje bliskovito delovanje umetne inteligence. Prepoznavanje predmetov na fotografiji pa ni le domena Appla temveč se pojavlja tudi pri drugih pametnih telefonih v aplikaciji Google photos app.

Naprave sicer s takšnimi in drugačnimi funkcijami omogočajo, da je uporabniška izkušnja boljša, brskanje za podatki hitrejše in shranjevanje podatkov preglednejše, a uporabniki socialnih omrežij so se pričeli spraševati, kam vse lahko tako bliskovit razvoj umetne inteligence vodi. Tako natančno razvrščeni podatki so namreč tudi še preprostejša tarča spletnih kradljivcev in hekerjev, še posebej so v nevarnosti tisti, ki za njihovo shranjevanje uporabljajo tako imenovane oblake. Slednji so bili že nemalokrat tarča kraje podatkov in na tem mestu je prav, da se vprašamo, kako močno je v resnici varovana naša zasebnost.

Da se ne bi zgodile podobne katastrofe kot so jih bile deležne nekatere zvezdnice pred nedavno afero s fotografijami iz oblakov, je zato bolje, da dvakrat premisliš, preden posnameš kočljive fotografije s svojim preveč pametnim telefonom in vsekakor raje dvakrat podvomiš v aplikacije, ki jim omogočaš dostop do galerije na svoji pametni napravi.

Avtorica: Ev. N. 
Foto: CoverImages


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)