5 znakov, da se do sebe obnašate toksično (in kako to popraviti)

Ne samo odnos z drugimi, toksičen je lahko tudi odnos, ki ga gojite do samih sebe.

9.9.2022 ob 10:18 | Foto: Unsplash | Avtor: M. FL.

5 znakov, da se do sebe obnašate toksično (in kako to popraviti)

Veliko se govori o toksičnih odnosih. Družinskih, prijateljskih, poslovnih in intimnih. Vsi ti vključujejo interakcijo z drugimi,

Pa ste vedeli, da ste lahko v toksičnem odnosu tudi s samim seboj? Ker ta prav tako negativno vpliva na življenje poglejte pet znakov, ki pričajo o njem in jih, če se v njih prepoznate, odpravite.

1 Pretirana samokritičnost

Če na določeni točki ugotovite, da o sebi govorite ali mislite stvari, ki jih nikoli ne bi govorili ali mislili o nekom, ki ga imate radi, je to prvi znak nezdravega odnosa s samim seboj.

Če ste preveč kritični, zahtevni do sebe, če nikoli niste zadovoljni s svojimi dosežki ter sami sebe podcenjujete, zagotovo niste v zdravem odnosu z osebo, ki bi jo morali najbolj ceniti ter spoštovati in ta oseba ste vi.

2 Ignoriranje lastnih meja

Osebe, ki ne znajo postaviti lastnih meja ali jih ignorirajo ter se ženejo do skrajnosti, so vselej izčrpane, napete in preobremenjene.

Zato se, če ste se prepoznali v tem opisu, naučite reči ne. Sebi in ljudem, ki od vas pričakujejo nemogoče.

3 Postavljanje drugih na prvo mesto

Skrb zase je prvi korak do zdravja in dobrega počutja. Zato je nikoli ne bi smeli zanemarjati in se preveč posvečati drugim ter njihovim potrebam.

Če zaradi težav, stisk ali zadrege prijateljev, družine, sodelavcev velikokrat sebe potiskate v ozadje, to čimprej spremenite, sledite svojim načrtom, postavite se zase, vzemite si čas za stvari, ki jih imate radi, skratka, bodite na prvem mestu.

4 Nerealna pričakovanja

Vedno bi imeli več in nekaj boljšega. Dosežkov se sploh ne veselite, saj vselej stremite k novim ciljem in doživetjem. Primerjate se z osebami, za katere menite, da živijo bolje in nikoli niste zadovoljni s tistim, kar imate.

Vse to so pokazatelji nezdravega odnosa do življenja in do samih sebe, zato se za trenutek ustavite in se zamislite nad tem, kar ste dosegli in za kar ste lahko hvaležni tu in zdaj.

Ozaveščanje tega je nedvomno prava pot do kvalitetnega življenja.

5 Pričakovanje popolnosti

Ne glede na to ali gre za dom, službo, odnos, otroke, partnerja ali za vas same, vedno iščete popolnost. To žal ni najboljša navada, saj popolnih partnerjev, otrok, domovanj in vsega drugega ni.

Vse ima pluse in minuse ter vsi delamo napake, kar je treba sprejeti kot del življenja.

Sicer boste zaradi previsokih kriterijev vedno nesrečni in obupani, kajti v končni fazi boste vendarle spoznali in si boste morali priznati, da popolnosti v življenju ni mogoče doseči.

Na srečo je to kljub temu lahko lepo in izpopolnjeno.

Povzeto po portalu Sensa.hr

Preberite še: Toksično prijateljstvo: 12 vrst prijateljev, ki se jih morate čim prej znebiti

Morda vas zanima tudi: Pet jasnih znakov, da ste v zvezi, ki vam škoduje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)